Středa, 24. dubna 2024

Kraje chtějí podíl z poplatků za likvidaci odpadů

Kraje chtějí podíl z poplatků za likvidaci odpadů

Brno -- Kraje by chtěly získat do svých rozpočtů podíl z poplatků za likvidaci odpadu na skládkách. Poplatek od 300 do 1200 korun z každé tuny odpadu podle míry jeho nebezpečnosti odvádí provozovatelé skládek. Zisky z nich nyní obohacují státní a obecní pokladny. Na potřebě změny systému se dnes shodli členové Komise životního prostředí a zemědělství Rady asociace krajů, která jednala v Brně.

"Návrh úpravy, která by krajům zajistila podíl na příjmu z poplatků za odpady, předložíme Asociaci krajů, která se jej pokusí svými mechanismy prosadit," řekl ČTK místopředseda komise a náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák (KDU-ČSL). Požadavek se netýká poplatků, které musejí hradit občané. Přesnou výši podílu komise nestanovila.

Horák poukázal na to, že se kraje ze svých rozpočtů podílejí na likvidaci ekologických havárií. Všechny také zřídily vlastní fondy životního prostředí, z nichž přispívají na řešení problematiky ukládání odpadů, jako jsou nejrůznější sběrné dvory, třídicí linky a další investice. Právě tyto fondy by měly peníze z poplatků obohatit, řekl Horák. V Jihomoravském kraji je ve fondu letos vyčleněno zhruba deset milionů korun.

Komise životního prostředí a zemědělství Rady asociace krajů jednala v Brně u příležitosti Ekologických veletrhů, které v úterý začaly na brněnském výstavišti. Vedle otázek nakládání s odpady diskutovali její členové také o připravovaných protipovodňových opatřeních a postupu proti znečištění vod.

Tereza Fojtová

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů