Pátek, 29. března 2024

Kraje se chtějí přiživit na odpadech

Kraje se chtějí přiživit na odpadech

Kraje žádají stát o změnu systému přerozdělování poplatků za likvidaci odpadů tak, aby z nich také něco měly. Doposud zisky obohacovaly jen státní a obecní pokladny. Východočeští provozovatelé skládek ale nad požadavkem krajů kroutí hlavou.

Východní Čechy - Současná likvidace nebezpečné černé skládky v Libčanech na Hradecku to ukazuje přesně: bude stát přes 10 milionů korun, ale téměř celou ji ze svého rozpočtu uhradí kraj, ačkoliv z poplatků za odpady nevidí ani korunu.

"Státní fond životního prostředí neplatí. Požadujeme proto reformu poplatků za likvidaci odpadů. Chceme z nich 30 procent. Stát na nás přenáší stále nové pravomoce bez toho, aby převedl také účty, ze kterých jejich výkon zaplatíme," zlobí se královéhradecký krajský radní odpovědný za životní prostředí Jiří Vambera.

"Kraj se sice připojí k žalobě na firmu, která skládku v Libčanech provozovala, ale co si na ní vezmete?" dodal.

Podle současného systému poplatek 300 až 1200 korun za likvidaci jedné tuny odpadu podle míry jeho nebezpečnosti obohacuje jen státní a obecní pokladny. Trpělivost s tím došla všem krajům, nejen Královéhradeckému, který na to v Libčanech doplatil. O tom, jak reformu systému prosadit, jednali ve středu radní všech krajů.

Požadavek se netýká poplatků, které hradí občané, ale pouze provozovatelů skládek. A těm se choutky krajských reprezentací vůbec nelíbí. Bojí se, že by o to byly zvýšeny dnešní taxy.

"Postrádá to logiku. Poplatky byly od počátku koncipovány jako satisfakce obcím, že na jejich území skládky vznikly," řekl vedoucí skládky v Lodíně u Nechanic Vladimír Drábek.

Podle provozovatelů by likvidace havárií a ekologických zátěží měla jít z peněz státu, kterému platí další poplatky. "Jenže my z těch peněz nevidíme ani korunu a naše potřeby platíme ze svého," připomíná pardubický krajský radní odpovědný za životní prostředí Petr Šilar.

Kraje by chtěly ze svého dílu poplatků vedle likvidace odpadů podporovat také jejich recyklaci, hradit ekologickou osvětu či výchovu ke třídění odpadů.

KAMIL DUBSKÝ

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů