Pátek, 19. dubna 2024

Na konferenci v Hradci Králové se odborníci sejdou již posedmé

Konference Odpady a obce, která se uskuteční v Hradci Králové 7. a 8. června, vstupuje letos do sedmého ročníku a dala by se skoro označit za akci tradiční.
Na konferenci v Hradci Králové se odborníci sejdou již posedmé
Organizátoři nicméně nepřestávají realizovat nové nápady.

Letos se klasický program přednášek a diskusí rozšiřuje o možnost návštěvy specializovaného workshopu, který bude určen zájemcům o komplexnější informace.

Jeden z workshopů se bude věnovat způsobům komunikace v odpadovém hospodářství, to znamená komunikačním kampaním celorepublikovým i krajským, průzkumům veřejného mínění včetně zkušeností při využívání jednotlivých informačních kanálů (média, internet, direct mail, akce pro veřejnost, semináře atd.).

Druhý workshop poskytne praktické informace o provozovatelích kolektivních systémů a jejich partnerech při zajištění zpětného odběru elektrozařízení. Prezentace těchto systémů a aktuální údaje pro obce, jak se v oblasti zpětných odběrů elektrozařízení orientovat, jsou v současnosti velkým tématem komunální sféry.

Proto se také provozovatelé kolektivních systémů stali spolupořadateli konference. Na pořádání konference se dále podílí Sdružení veřejně prospěšných služeb, díky němuž budou mít účastníci příležitost prohlédnout si výstavu techniky pro nakládání s komunálními odpady, údržbu měst a městské zeleně.

Hlavní programové bloky se budou věnovat aktuálním tématům. Jedním z nich budou ekonomické nástroje v odpadovém hospodářství obcí (poplatky, daně). Blok o krizovém odpadovém hospodářství zpracuje poznatky z povodní a dalších přírodních katastrof několika minulých let. Provozovatelé kolektivních systémů seznámí zájemce s principy, na nichž fungují v právním rámci ČR (na přednáškový blok naváže zmiňovaný workshop).

Na programu bude také problematika bioodpadů, zejména jejich sběru v městech a obcích a výstavba bioplynových stanic. Blok věnovaný otázkám tříděného sběru odpadů, odbytu a zpracování vytříděných složek odpadů u nás i v zahraničí se bude zabývat podrobněji situací u jednotlivých komodit, jimiž jsou odpadní PET (finální zpracování v ČR), papír (současný stav využití), sklo (strategie na oddělený sběr bílého a barevného skla), výroba alternativních paliv a zpracování nápojových kartonů. Konferenci uzavře téma velkoobjemových a živnostenských odpadů.

Na slavnostním večeru bude vyhlášen vítěz dalšího ročníku soutěže obcí O křišťálovou popelnici za rok 2005, kterou uděluje společnost Eko-kom za úspěchy při třídění odpadů.


Konference Odpady a obce

Termín a místo konání: 7. a 8. 6. v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.

Pořadatelé: Eko-kom, a. s., časopisy Odpady a Moderní obec (Economia a. s.), Sdružení veřejně prospěšných služeb a kolektivní systémy zpětného odběru elektrozařízení: Asekol, s. r. o., Ekolamp, s. r. o., Elektrowin, a. s.

Podrobné informace o programu konference: Jsou k dispozici na www.ekokom.cz. Případné dotazy zodpoví organizační pracovníci: Martina Stejskalová, stejskalova@ekokom.cz, tel.: 729 848 301, Emílie Jirauschová, jirauschova@ekokom.cz, tel.: 729 848 303.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů