Pátek, 19. dubna 2024

Skládky německého odpadu nemizí

Skládky německého odpadu nemizí
Nebýt medializace problému nelegální skládky německého odpadu v Libčevsi na Lounsku, odpad by zde patrně ležel dodnes.
Svědčí o tom skutečnost, že s dalšími devíti podobnými skládkami, kterým se tak velké pozornosti nedostalo, se už půl roku neděje téměř nic. Tedy až na jedinou výjimku - skládku ve Volarech, ze které již byl odpad odvezen do Německa.
Problém s odvozem německého odpadu jde nejlépe doložit na příkladu skládky v Sosnové na Českolipsku. Kamióny tam loni v létě a na podzim navezly kolem sedmi tisíc tun německého odpadu. Česká obchodní inspekce udělila podnikatelce ze Šluknova již před třemi měsíci třísettisícovou pokutu a současně nařídila odpad odvézt. Část odpadu sice podnikatelka odstranila, ale zbytek zde stále zůstává.
"Protože ten subjekt nesplnil termín a nic nepodnikl, řešíme to pomocí soudní exekuce. Navíc jsme zahájili další řízení o udělení pokuty," říká mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová. Podnikatelce hrozí až miliónová sankce.

A zase ta byrokracie
Lepší vyhlídky na likvidaci skládek s německým odpadem mají obyvatelé dvou obcí na Liberecku - v Arnolticích a Černousech. Oba areály mnohé spojuje - v obou je po 3,5 tisíce tun odpadu, do obou odpad přivezla podnikatelka Ivanka Krýchová, která již od inspekce dostala pokutu 250 tisíc korun. Podle Petra Strnada, starosty Bulovky, pod níž Arnoltice spadají, chce přítel podnikatelky Marek Lacika odpad z těchto areálů dále zpracovávat. "Problém byl v tom, že dlouho čekal na povolení pro nakládání s odpadem od krajského úřadu. Teď již ho prý získal," tvrdí starosta. "Každopádně má od nás ultimátum do konce letošního září," dodává starosta. Jeho kolega Josef Konkus z Černous však upozorňuje, že s ním v posledních týdnech o této možnosti likvidace odpadu již nemluvil. Na byrokracii narazilo i odstraňování skládky z Lahoviček v Praze, kam přivezla firma Benefon haldy textilu. Právě za firmou Benefon stojí stejný jednatel jako za firmou Bau 24, která navezla odpad do Libčevsi. "Zde vše závisí na tom, jestli jde o odpad. Inspekce již má posudek, že jde o odpad, to ještě musel potvrdit pražský magistrát. Ten však nijak nerozhodl," říká Ivana Awwadová.

Zatím jen šest obviněných
Černé skládky z dalších míst republiky patrně hned nezmizí. Třeba v Českých Zlatníkách na Mostecku, kde leží stovky tun odpadu v silážních jamách objektu nizozemského vlastníka, se teprve policie pokouší určit původce odpadu. Původce odpadů se hledá i u skládky v Milovicích, v Radešíně nebo u odpadu, který byl dovezen na skládky v Úholičkách u Prahy. "Zde již bylo s firmou, která to tam navezla, zahájeno správní řízení," dodává Awwadová. Přestože již před dvěma měsíci slibovali policisté, že k současným šesti obviněným, kteří stáli za dovozem německého odpadu do Česka, přibudou další, zatím se tak nestalo. "U těchto lidí je věc v přípravném řízení," říká lounská okresní státní zástupkyně Zdeňka Bendová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů