Pátek, 19. dubna 2024

Pardubice nakoupí školám kompostéry na likvidaci zeleného odpadu

Pardubice nakoupí školám kompostéry na likvidaci zeleného odpadu

Pardubice -- Pardubický magistrát zahájil projekt, který má snížit množství ekologicky odbouratelného odpadu na skládkách. Školám ve městě nabízí zapůjčení kompostérů, v nichž mohou likvidovat zelený odpad ze svých pozemků. ČTK o tom informovala Nataša Hradní z tiskového úseku radnice.

Město nakoupí jednoduchá zařízení na likvidaci trávy a další zeleně podle zájmu školských zařízení a zapůjčí jim je zdarma. Zatím soustřeďuje požadavky škol, ve školách by mohly být kompostéry na podzim. Do projektu mohou postupně přistupovat i další školy, případně si kompostéry přiobjednávat podle potřeby.

Kompostéry jsou určeny výhradně na likvidaci zeleného odpadu, školy jím nevyřeší likvidaci odpadu z kuchyně a podobně. Posečená tráva se v současné době likviduje různě. Nejčastěji si školy musí objednat zvláštní kontejner na její odvoz. Nově budou moci vyrobený kompost využít opět pro své zahrady či trávníky. Podobný projet podle vedoucího odboru funguje v sousedním Hradci Králové. Tam ale město nabízí zapůjčení kompostérů obyvatelům, nikoli školám.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů