Sobota, 20. dubna 2024

Praha získala prestižní ocenění za třídění odpadu

Praha získala prestižní ocenění za třídění odpadu

Během slavnostního večera konference Odpadové dny 2006 byla Praha oceněna v soutěži O křišťálovou popelnici jako druhá nejlepší obec v třídění odpadů.

7. a 8. června 2006 se v kongresovém centru Aldis, Hradec Králové konal sedmý ročník konference pro odbornou veřejnost Odpadové dny 2006. Pod záštitou Ministerstva životního prostředí a města Hradec Králové ji pořádali EKO-KOM, a.s., ECONOMIA, a.s., ASEKOL, a.s., EKOLAMP, s.r.o. a ELEKTROWIN, a.s.

Součástí konference je již tradičně vyhodnocení obcí zapojených do systému EKO-KOM, a to ve výsledcích třídění za rok 2005. Hodnoceny byly nejen výsledky výtěžnosti tříděného odpadu na obyvatele obce, ale i celkový přístup ke třídění, zavádění novinek a komplexnost poskytovaných služeb včetně informačních kampaní.

V roce 2005 bylo do systému EKO-KOM již zapojeno 5250 obcí z celé České republiky. Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a.s. vyhlásila na slavnostním večeru ve středu 7.6.2006 čtrnáct neúspěšnějších obcí. První tři získali křišťálové popelnice. Na třetím místě se umístila Jaroměř, druhé obsadila Praha těsně za vítězným Žďárem nad Sázavou.

křišťálová popelnice 01.jpg

Toto prestižní ocenění Praha získala díky velmi dobře nastavenému a fungujícímu komplexnímu systému nakládání s komunálním odpadem, který úspěšně pokračuje již osmým rokem. Praha navíc, bez povinnosti ze zákona, zkouší novinky, jako například oddělený sběr čirého skla (cca 300 míst) , nápojových kartonů (cca 1.500 míst) a bioodpadu (zatím plně pokryty Dolní Chabry). Kromě 3.000 stanovišť barevných kontejnerů volně přístupných na ulicích mohou občané využívat 10 sběrných dvorů hl. m. Prahy, kompostárnu, 20 stabilních míst sběru nebezpečného odpadu, mobilní svoz nebezpečných odpadů, sběr léčiv v lékárnách, sběr monočlánků v základních a středních školách a na úřadech městských částí a ročně přistavených cca 9.000 kontejnerů na objemný odpad po celém městě.

Hlavní poděkování za vynikající výsledky ve srovnání s ostatními obcemi patří především občanům hlavního města Prahy, kteří se aktivně podíleli na třídění odpadů a kterým není lhostejné jejich zdravé životní prostředí a jeho udržitelnost. Děkujeme.

http://www.praha-mesto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů