Pátek, 19. dubna 2024

Otrokovická Toma začala zpracovávat biologicky rozložitelný odpad

Otrokovická Toma začala zpracovávat biologicky rozložitelný odpad

Společnost Toma z Otrokovic na Zlínsku uvedla do zkušebního provozu zařízení na komplexní zpracování biologicky rozložitelného odpadu s kapacitou 10.000 tun ročně. Náklady na jeho vybudování byly 45 milionů korun, část peněz získala firma z dotací. Vzniklo zde deset pracovních míst. ČTK to sdělil generální ředitel Radek Heger. Společnost, která provozuje průmyslový areál v Otrokovicích, zvažuje výstavbu dalších podobných závodů v jiných lokalitách.

Zkušební provoz zařízení, které je umístěno v areálu čističky odpadních vod v Otrokovicích, potrvá rok. Zpracovává se zde hlavně vytříděný komunální odpad, odpady z potravinářské výroby či zbytky z restaurací a jídelen. Výsledkem zpracování jsou produkty pro agroprůmysl a chemický průmysl a kompost. Při vyhnívání vzniká také bioplyn, který je použitelný pro výrobu elektrické energie a tepla.

A.s. Toma vznikla oddělením ze státního podniku Svit, v roce 1993 byla privatizována. Základní kapitál činí 1,477 miliardy korun. Největším akcionářem je se zhruba 38 procenty akciová společnost Prosperita holding. Toma a její dceřiné společnosti vykázaly v loňském roce konsolidovaný zisk po zdanění 89,9 milionu korun, což je zhruba o 20 milionů více než v roce 2004. Firma zaměstnává asi 180 lidí.

Jaroslav Janečka
Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů