Sobota, 20. dubna 2024

Z plamenů vycházely nebezpečné látky

Z plamenů vycházely nebezpečné látky
Na vzdálenost několika kilometrů byl včera vidět sloupec černého dýmu, který vycházel z prostoru černé skládky u Bečova. Kdyby byl rozsah požáru větší a vál nepříznivý vítr, byli by lidé v nedalekých panelácích v ohrožení. Kouř totiž s největší pravděpodobností obsahoval nebezpečné jedy.

Most - Hořící nepovolená skládka domovního odpadu v Bečově a planoucí avie u mosteckého zimního stadionu včera zaměstnaly hasiče. Zároveň oheň, a hlavně stoupající hustý černý dým, přitáhly pozornost mnoha lidí.
Skládka začala hořet kolem osmé hodiny ráno. V její blízkosti je překladiště použitých stavebních materiálů, například drceného betonu. O kus dál za hromadami suti se povalovaly staré domácí spotřebiče a jiné zbytky z domácností. V plamenech byla poznat i lednice. Ta by přitom měla skončit zpět v obchodě s elektronikou nebo na sběrném dvoře. Je totiž považována za nebezpečný odpad.
Při požáru docházelo k nedokonalému spalování umělých materiálů, přičemž se mohly uvolňovat zdraví škodlivé látky, potvrdila včera Deníku Mostecka vedoucí Ekologického centra Most Soňa Hykyšová. "O jaké látky mohlo jít, záleží hlavně na druzích konkrétních plastů," dodala. Do vzduchu tak celou hodinu až do uhašení unikal toxický oxid uhelnatý, možná i rakovinotvorné dioxiny. Měření se na místě neprovádělo.
Podle včera oslovených bečovských obyvatel to nebylo poprvé, co na skládce hořelo.
Varovný černý kouř vystoupal v poledne také nad část Mostu. To když na parkovišti u zimního stadionu začal hořet starší nákladní automobil avia. Požár naštěstí během několika minut uhasili hasiči.
"Oznámení o tom, že na parkovišti hoří, jsme obdrželi v jedenáct hodin a třicet dva minut," informoval operační důstojník mosteckých hasičů. Ihned vyjely na místo dva hasičské vozy z mostecké stanice, kterým přijeli pomoci i dobrovolní hasiči a tatra z Mostecké uhelné. "Pod kontrolou měli hasiči požár přesně v jedenáct hodin a padesát čtyři minuty," upřesnil časy operační důstojník hasičů. K žádnému zranění nedošlo. Policie požár auta nevyšetřuje, protože se jednalo o technickou závadu, ne úmyslné zavinění.

RUMJANA LOOSOVÁ, OLDŘICH HÁJEK
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů