Čtvrtek, 28. března 2024

Největší skládka začne mizet. Pokusně

Největší skládka začne mizet. Pokusně
S černovickou skládkou se konečně začne něco dít. Brněnská radnice nejspíše dá v nejbližších dnech zelenou pilotnímu projektu na zabezpečení asi desetiny zamořeného území. Stát a město už na to uvolnily peníze a brněnští radní vybrali firmu, která práce provede.

Brno Je to největší halda odpadků v Brně. Hromadila se mezi Černovicemi, Tuřany a Slatinou přinejmenším od druhé světové války a nikdo přesně neví, jaké škodlivé látky se na asi stohektarové ploše skrývají. Teprve teď je však naděje, že alespoň zlomek povrchu černovické skládky nechá město zabezpečit.
" Skládku chceme postupně rekultivovat. Rada města Brna musí ještě definitivně schválit zhotovitele pilotního projektu. Tím by měla být firma Dufonev. Ze začátku dá do pořádku asi deset hektarů plochy," řekl Pavel Vybíral, vedoucí investičního odboru Magistrátu města Brna.
Na skládce má vzniknout nepropustný příkrov. " Firma urovná povrch a dá pod něj minerální těsnění. To zabrání průniku dešťové vody. To vše překryje zemina a zpevní a odvlhčí zeleň," popsal chystané práce Vybíralův kolega Jaroslav Mareš.
První krok k likvidaci nebezpečné, několik set metrů dlouhé haldy bude stát čtyřicet milionů. Přibližně třetinu už vyčlenil stát, zbytek zaplatí město.
" Rekultivovanou plochu budou odborníci sledovat tři až čtyři roky. Podle výsledků pak rada rozhodne o dalším postupu na celé skládce," dodal Mareš.
Ekologové už na začátek prací netrpělivě čekají. " Je to jeden z velkých ekologických vředů města Brna," řekl ekolog Aristides Franc. Obává se, aby nebyly znečištěny takzvané artéské vody.
Podobné obavy má také zastupitel za Stranu zelených Mojmír Vlašín.
" Leží tam odpady, o jejichž původu se ani dobře neví. Obávám se především kontaminace spodních vod a také těch povrchových v blízkém chráněném Černovickém hájku," řekl Vlašín.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů