Pátek, 29. března 2024

Ve chvaletickém skladu jsou stovky tun nebezpečných chemikálií

Ve chvaletickém skladu jsou stovky tun nebezpečných chemikálií
Ve skladu chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku, který minulý týden odhalila Česká inspekce životního prostředí, jsou stovky tun nebezpečných látek včetně výbušnin. Uvedli to na tiskové konferenci zástupci sanační firmy Dekonta a inspekce životního prostředí. Úřady chtějí nejdříve všechny chemikálie zmapovat, o peníze na jejich likvidaci požádá Pardubický kraj Ministerstvo životního prostředí.

Nezabezpečené jedy
"Nejsou tam dodržovány jakékoliv předpisy pro skladování nebezpečných a toxických látek. Nalezli jsme jak jedy, tak výbušniny a další otravné látky," řekl Petr Motejl z vedení společnosti Dekonta.
Na místě nalezli inspektoři i kyanidy či soli těžkých kovů. Největší riziko podle nich hrozí z možného vzájemného působení jednotlivých chemikálií. "Byly nalezeny i toxické látky, které se dají použít i jako bojové chemické látky," dodal Motejl.
Sklad podle informací ČTK provozoval Ladislav Pilc, který podniká jako fyzická osoba pod názvem Z-Chem Jihlava. Podle živnostenského rejstříku se zabývá výrobou a prodejem chemických látek a chemických přípravků klasifikovaných jako hořlavé, zdraví škodlivé, žíravé, dráždivé.

Majitel je nezvěstný
Pilc však před lety zmizel. "Už tři roky je nezvěstný. Je trestně stíhán pro neplacení alimentů. Tu provozovnu ve Chvaleticích měl pronajatou v areálu elektrárny," potvrdila Pilcova bývalá manželka Zuzana.
Areál patří společnosti s ručením omezeným Avot Chvaletice, která je od roku 2003 v likvidaci a od dubna 2006 v konkursu. Ta má dva společníky, které se včera ale nepodařilo zastihnout.
Podle krajského radního pro životní prostředí Petra Šilara nehrozí bezprostřední nebezpečí, proto vedení kraje nevyhlásilo stav nebezpečí. Náklady na likvidaci chemikálií však nejspíše přesáhnou možnosti kraje i města Přelouč, pod níž Chvaletice spadají. Kraj i inspekce zatím vyčlenily peníze na průzkumné práce.
"Budeme žádat ministra životního prostředí o finanční prostředky na řešení krizového stavu, což může dosáhnout několika miliónů korun," uvedl Šilar.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů