Čtvrtek, 28. března 2024

Dobřany získaly ocenění za třídění odpadů

Dobřany získaly ocenění za třídění odpadů
Město Dobřany bylo vyhodnoceno jako jedno ze čtrnácti nejlepších měst a obcí v třídění odpadů a systému odpadového hospodářství v České republice.

Během slavnostního večera konference Odpadové dny 2006 bylo město Dobřany oceněno v prestižní soutěži O křišťálovou popelnici, které pořádá autorizovaná obalová společnost EKO-KOM. Jako výraz ocenění byl městu Dobřany předán čestný diplom.

7. a 8. června 2006 se v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové konal pod záštitou Ministerstva životního prostředí a města Hradec Králové sedmý ročník konference pro odbornou veřejnost Odpadové dny 2006.
Součástí konference je již tradičně vyhodnocení obcí zapojených do systému EKO-KOM, a to ve výsledcích třídění za rok 2005. Hodnoceny byly nejen výsledky výtěžnosti tříděného odpadu na obyvatele obce, ale i celkový přístup ke třídění, zavádění novinek a komplexnost poskytovaných služeb odpadového hospodářství, včetně informačních aktivit obcí směrem k obyvatelům pro správné nakládání s odpady.

V roce 2005 bylo do systému EKO-KOM zapojeno již více jak 5200 obcí z celé České republiky. Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a.s. vyhlásila na slavnostním večeru ve středu 7.6.2006 čtrnáct neúspěšnějších obcí. První tři získali křišťálové popelnice. Na prvním místě se umístilo město Žďár nad Sázavou. Z obcí Plzeňského kraje se do finálové čtrnáctky dostalo ještě město Horšovský Týn.
Toto prestižní umístění z tak velkého počtu obcí zapojených do systému třídění odpadů EKO-KOM získalo město Dobřany díky dobře nastavenému a fungujícímu systému nakládání s komunálním odpadem na území města. Město zavedlo v loňském roce nově jako jedno z prvních v kraji oddělený sběr čirého (bílého) skla, občané mohou využívat čtyřikrát v týdnu po celý den sběrný dvůr odpadů a pro místní části jsou minimálně dvakrát ročně realizovány samostatné mobilní sběry problémových odpadů. Město připravuje v oblasti odpadového hospodářství další zlepšení kvality celého systému, především pak ve vztahu k obyvatelům města.


Hlavní poděkování za vynikající výsledky ve srovnání s ostatními obcemi patří především občanům města Dobřany, tedy konkrétně všem, kteří se aktivně podíleli na třídění odpadů a kterým není lhostejné jejich zdravé životní prostředí. Vždyť třídění odpadů je jedna z mála věcí, jak může pomoci přírodě opravdu každý z nás.

Město Dobřany svým „odpady třídícím“ obyvatelům opravdu moc děkuje a prosí je, aby třídili dále a přesvědčovali o správnosti třídění odpadů své „netřídící“ okolí.

Představitelé města v této souvislosti věří, že se do třídění odpadů zapojí další občané a město příští ročník této prestižní soutěže vyhraje či minimálně získá jednu ze tří prvních cen – opravdu krásných křišťálových popelnic.

http://www.regionplzen.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů