Čtvrtek, 25. dubna 2024

Starosta Koryčan nechal vyvézt odpad za město

Starosta Koryčan nechal vyvézt odpad za město

KORYČANY - Nepovolená skládka suti se objevila ve středu u Koryčan na Kroměřížsku. Na starou silnici, která patří Zlínskému kraji, tam nechal starosta Miroslav Máčel vyvézt dvacet nákladních aut stavebního odpadu.

První muž města se hájí tím, že si s odpadem nevěděl rady a podobně postupuje skoro každý. Původci odpadu hrozí podle vyjádření kraje pokuta až jeden milion korun.

Odpad pochází z demolice nemovitosti podnikatele Josefa Havlíčka, který vlastní na Koryčansku několik obchodů. Ten sutiny původně odvezl na značenou turistickou trasu u místní části Jestřabice. "Zažádal jsem si o demolici na městském úřadě. Mám na to doklad. Při likvidaci odpadu tam byla paní z odboru životního prostředí, která mi ukázala, kde ho mám vyskládat. Dovolili mi přesně dvacet tater, zbytek z demolice si vyjednávám na Hodonínsku," vyjádřil se Josef Havlíček.

Na sutiny a neprůchozí stezku si však začali stěžovat tamní obyvatelé. Proto se starosta rozhodl odpad přesunout na starou silnici na Kyjov. Ani na tomto místě však Koryčany nemají podle mluvčího krajského úřadu Patrika Kamase uskladnění odpadu povolené. "Skládka nemůže být zřízena bez ohledu na majitele na jakémkoli pozemku bez patřičných povolení orgánů státní správy, tedy pověřené obce případně krajského úřadu," dodal Kamas.

Město Koryčany přitom vlastní skládku v Nětčicích u Zdounek. "Odvážet tam sutiny by však bylo drahé a stejně na místě staré cesty chceme v budoucnu vybudovat mezisklad demoličního odpadu," snažil se obhájit svůj postup Máčel. "Kdyby se člověk bál, tak nemůže dělat starostu. Bohužel kolikrát děláte něco na hraně. Toto je věc, která nevyšla," pokrčil rameny starosta.

Na základě podnětu situaci prošetří krajský odbor životního prostředí."Podle zákona o odpadech pokutu může dostat fyzická osoba, pokud podniká anebo právnická osoba," řekla Jana Káčerová z krajského odboru životního prostředí a zemědělství. Dodala, že peněžitý trest uděluje obecní úřad, a to ve výši do 300 tisíc korun, nebo obecní úřad s rozšířenou působností či inspekce životního prostředí až do 1 milionu korun. "Záleží na posouzení. Platí ovšem, že každý původce odpadu má ze zákona povinnost odpad zlikvidovat," uzavřela Káčerová.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů