Čtvrtek, 28. března 2024

Odpady na Radě EU: České republice se podařilo získat další spojence

Odpady na Radě EU: České republice se podařilo získat další spojence

Na dnešním jednání Rady EU pro životní prostředí se České republice podařilo získat další spojence, kteří podpořili její výhrady k nové Tematické strategii pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci [1]. Ty by se měly promítnout do podoby nové rámcové směrnice o odpadech, o které nyní probíhá diskuse mezi členskými státy.

Pro návrh, který rozšiřuje uplatnění principů blízkosti a soběstačnosti, se dařilo získat podporu Dánska, Lucemburska, Švédska, Litvy, Lotyšska, Polska, Slovenska, Maďarska a přistupujícího Rumunska. Tyto principy se dosud používají pouze na odstraňování odpadů. Uvedené státy spolu s Českou republikou požadují, aby se toto hledisko uplatňovalo i pro využití směsného komunálního odpadu a na veškeré spalování odpadu ve spalovnách. To by umožnilo v případě potřeby zakázat dovoz odpadu ze zahraničí do spaloven či na skládky.

Česká republika navíc nesouhlasí s tím, aby spalovny komunálního odpadu byly pouze na základě jediného kritéria (energetické účinnosti) překlasifikovány ze zařízení k odstranění odpadu na zařízení k jeho využívání. To by mohlo vést k masivnímu dovozu odpadů ze zahraničí. Pro tuto výhradu se podařilo získat podporu Polska, Slovenska a Maďarska.

Poznámky:

[1] Delegaci ČR vedl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Podrobnosti o programu Rady viz tisková zpráva MŽP z 26.6.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů