Pátek, 19. dubna 2024

Lepší recyklační služby pro lidi v Brně

Lepší recyklační služby pro lidi v Brně

Lepší recyklační služby pro brněnské domácnosti požaduje nová petice, kterou dnes zahajuje Hnutí DUHA. Požadavky jsou adresovány magistrátu moravské metropole.

Změny, jež ekologická organizace prosazuje, by zajistily, že třídit odpad bude v Brně časem podobně snadné jako jej sypat do popelnice. Návrhy kopírují zkušenosti úspěšných měst v Rakousku, Německu a dalších evropských zemích.

Zatímco popelnice dnes stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad se průměrná brněnská domácnost musí vydat 250 metrů daleko. Navíc v Brně vůbec nejde třídit plasty – s výjimkou PET lahví – ani kompostovatelný bioodpad, tedy zbytky z kuchyně nebo větve a trávu ze zahrad.

Petice požaduje především:

  • zvýšení počtu kontejnerů ve městě – alespoň jeden na 200 obyvatel v roce 2010;
  • aby město zajistilo možnost třídit plasty – nejen PET lahve – a bioodpad z kuchyně;
  • poplatky za popelnice podle množství odpadu, nikoli počtu lidí v rodině.

Míra recyklace a kompostování komunálního odpadu činí v Brně pouhých 16 %. Přitom v Hradci Králové je to dvakrát, ve srovnatelně velkém rakouském Grazu třikrát více.

Podobné kampaně Hnutí DUHA připravuje v několika dalších českých městech. Zároveň prosazuje balíček legislativních změn, které by pomohly lepší recyklaci odpadků.

Petici lze podepsat například v kanceláři Hnutí DUHA na Bratislavské 31, v kavárně Spolek na Orlí ulici, v kafé Alfa na Poštovské, v ekologické poradně Veronica na Panské 9 a na dalších místech.

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:

„Tisícům Brňanů třídění odpadu komplikují špatné recyklační služby. Nemáme kam odnést bioodpad, který tvoří asi čtyřicet procent obsahu popelnic, ani většinu plastů. Kontejnery jsou v průměru 250 metrů od domu, zatímco popelnici najdeme vždy u dveří. Navíc lidé, kteří poctivě třídí odpadky, nejsou motivováni spravedlivým nižším poplatkem za vyvážení popelnic. Petice požaduje, aby magistrát postupně zavedl několik změn, které lidem recyklaci usnadní. Zároveň prosazujeme úpravy v zákonech, jež by rovněž vylepšily recyklační služby.“

Kontakt:

Ivo Kropáček, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů