Sobota, 20. dubna 2024

EU přispěla Libereckému kraji na sběrny nebezpečného odpadu

EU přispěla Libereckému kraji na sběrny nebezpečného odpadu
LIBEREC - V Libereckém kraji přibylo 11 nových sběren nebezpečných odpadů, jakými jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií. Na jejich vybudování přispěla Evropská unie a Státní fond životního prostředí. Na projekt v celkové hodnotě 4,39 milionu korun tak získal kraj 85 procent prostředků. U příležitosti vyhodnocení projektu to řekl náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí Radim Zika.

Projekt rozšíření sběru nebezpečného dopadu připravil Liberecký kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje. Podle Ziky bylo hlavním cílem záměru vytvořit podmínky pro účinný sběr nebezpečného odpadu, který zatím ve velké míře končil spolu s běžným odpadem na skládkách či ve spalovně. Síť podobných sběren v kraji byla nedostatečná, chyběly v polovině obcí s více než 2000 obyvateli.

Vybrané obce získaly díky projektu kontejnery ke skladování nebezpečných odpadů. Samy musely zajistit prostory, kam je umístí, a také provoz areálů sběru odpadu. "Kontejnery jsou majetkem kraje, obcím jsme je zapůjčili na dobu pěti let, pak je budou obce moci za symbolickou cenu odkoupit," řekl Zika.

Některé obce, jako třeba Česká Lípa nebo Desná na Jablonecku, rozšířily o kontejnery na nebezpečný odpad již fungující sběrné dvory. Například v Železném Brodu nebo Doksech na Českolipsku vybudovali provozy zcela nové a vyřešili tak potřebu sběrných dvorů, které zatím ve městech chyběly. Podle starostů si lidé postupně zvykají na to, že nebezpečný odpad či staré spotřebiče nepatří na černé skládky, ale právě do sběrných dvorů.

Oblast nakládání s odpady patří k prioritám Libereckého kraje, který proto letos zřídil i nový grantový program. Na podporu rozvoje infrastruktury pro nakládání s odpady, intenzifikaci třídění a projekty sanace starých ekologických zátěží je v něm letos k dispozici půl milionu korun. Už loni podle Ziky kraj podpořil čtyři projekty z oblasti odpadů. "Přímo z rozpočtu resortu jsme rozdělili čtyři miliony korun dvěma firmám a dvěma obcím," řekl Zika. V kraji tak vznikne linka na ekologickou likvidaci autovraků a také sběrná síť na odpadové ploché sklo a autoskla.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů