Pátek, 29. března 2024

Skládka v Chotíkově obcím prospívá

Skládka v Chotíkově obcím prospívá

Plzeňsko - Letos jsou tomu již tři roky, kdy skládka odpadů v Chotíkově na severním Plzeňsku změnila svého provozovatele. Stala se jím firma Plzeňská teplárenská, a. s. Co tato výměna přinesla obyvatelům obcí z okolí skládky?

Sdružení DSO, Dobrovolný svazek obcí, které se skládkou souhlasilo, zahrnuje Plzeň s podílem 52 procent, Město Touškov a Chotíkov, z nichž každý má účast 24 procentní.

"Skládka nám v ničem neuškodila," řekla starostka Chotíkova Jana Řimsová. "Dostáváme z ní nájem od teplárenské a přitom ještě ten zákonem stanovený, za tunu. Jsme malá obec, tak se nám peníze určitě hodí. Navíc není přímo v obci, je spíše zastrčená, a tedy nezapáchá, ani jinak nevadí," dodala Řimsová.

Jako vedoucí skládky je nyní veden Roman Klimeš z Plzeňské teplárenské, a. s. "Odpady do objektu vozíme z Plzně i z okolí - obstaráváme vlastně tu severozápadní oblast. Asi polovina Plzně jezdí k nám, druhá na Vysokou u Dobřan. Odpad likvidujeme a ukládáme v kazetě č. 2, jejíž druhou část jsme před časem dokončili," řekl Klimeš. "Přijímáme ty odpady, které nemají nebezpečný charakter - třeba komunální a směsný stavební a demoliční odpad. Jinak ty druhy, spadající do kategorie ostatní, jejichž vodní výluh nepřekračuje stanovené limitní hodnoty. Přesný seznam přijímaných odpadů je uložen na váze skládky," uvedl Klimeš.

S názorem chotíkovské starostky souhlasí i Josef Fišer, starosta Města Touškov. "Od té doby, co skládku spravuje teplárenská, jsou všechny obce spokojené. Spolupráce představitelů firmy je bezchybná - chodí na schůze DSO, řeší problémy a přicházejí s novými nápady. Peníze z nájmu dostáváme a městu to velice pomáhá," řekl Fišer.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů