Pátek, 29. března 2024

Křišťálová popelnice patří Žďáru

Křišťálová popelnice patří Žďáru
Nejenže Žďár nad Sázavou má nejdelší - patnáctiletou - tradici ve tříděném sběru využitelných odpadů. Ale rovněž tam občané s organizační podporou radnice a díky dobré práci místní svozové firmy dokáží ve velkém sbírat a třídit všechny sledované komodity. Tedy papír, barevné a bílé sklo, plasty, kovy, nápojové kartony i biodpad.

Právem tak toto čtyřiadvacetitisícové město uprostřed CHKO Žďárské vrchy letos zvítězilo v letošním ročníku soutěže obcí O křišťálovou popelnici.

VYSOKO NAD PRŮMĚREM

V soutěži bylo hodnoceno 5337 obcí (s celkem 9,9 miliónu obyvatel), které jsou zapojeny do systému EKO-KOM. Do užšího výběru se nakonec probojovalo 14 obcí a z nich pak v rámci programu 7. ročníku konference Odpadové dny 2006 počátkem června v Hradci Králové byly vybrány tři nejlepší. Za vítězným Žďárem nad Sázavou druhou příčku obsadilo hlavní město Praha, zatímco bronzová pozice patří Jaroměři.

V České republice loni podle údajů společnosti EKO-KOM, a. s., která je i pořadatelem soutěže, průměrná výtěžnost tříděného sběru činila 36,2 kg na obyvatele. Ve Žďáru nad Sázavou přitom vytřídili 693 tun papíru, 196 tun barevného a 21 tun bílého skla, 173 tun plastů, 7 tun nápojových kartonů a 106 tun kovů. "Na hlavu" tam tak dokázali v uplynulém roce vytřídit 50 kilogramů odpadu.

Jak uvedla Miluše Kozáková z odboru komunálních služeb městského úřadu, ve Žďáru třídicí linka funguje už od roku 1995 a sběrný dvůr je občanům otevřen šest dní v týdnu. Navíc je tam už devět let v provozu i kompostárna.

CO STOJÍ ZA ÚSPĚCHEM

Informace související se sběrem odpadů lze najít téměř v každém čísle Novin žďárské radnice, nezapomíná se na ně ani v městském rozhlase, na internetových stránkách města a jsou jim věnovány i zvlášť vydávané letáky. Navíc každá domácnost obdržela kalendář Odpady 2005, v němž jsou údaje například o tom, co do kterého typu kontejneru patří, provozní řád sběrného dvora apod. Radnice neváhala ani přistoupit k dotazníkovým akcím, ve kterých si zjišťovala spokojenost občanů s kvalitou a zajištěním odpadového hospodářství. Samozřejmostí se staly i dvakrát ročně pořádané mobilní sběry nebezpečných odpadů.

"Ve třídění jsme vsadili také na děti," podotýká Miluše Kozáková. "Město pro ně pořádá na školách různé akce, či se na nich významně podílí. Ať už je to Den země, exkurze do sběrného dvora, nebo třeba putovní výstava Tonda Obal společnosti EKO-KOM."

Nejde však jen o dobrou propagaci. Neméně důležité je vytvořit hustou síť stanovišť kontejnerů na tříděný odpad. Ve městě takových stanovišť mají devět desítek a všechna byla volena tak, aby k nim lidé ze svých domovů měli co nejblíže.

Vítěznému městu patří i odměna 100 tisíc korun (druhý v pořadí získává 50 tisíc a třetí 20 tisíc korun). Ačkoliv pravidla neurčují, na co musí být odměna použita, ve Žďáru nad Sázavou mají jasno už teď: Investují ji do systému odpadového hospodářství.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů