Pátek, 19. dubna 2024

Někdejší vycházkový ráj se proměnil ve skládkové peklo

Někdejší vycházkový ráj se proměnil ve skládkové peklo

Pneumatiky, televizory, zbytky vozidel, rozsypané sklo a řada dalších odpadů nejrůznějšího druhu. Takové je okolí staré přístupové komunikace k podlešínským kasárnám. Na úklid černých skládek nemají přilehlé obce peníze. I kdyby je dostaly, pomůže to problém vyřešit?

PETR SKLENIČKA

Zvoleněves/Žižice - Na okolí roky nevyužívaného armádního areálu u Podlešína vzpomínají mnozí obyvatelé blízkých obcí jako na krásné vycházkové prostředí. Opuštěná lokalita však už delší čas neslouží jako místo k odpočinku, ale jako smetiště. "Přiznávám, že nás to mrzí, ale jsme proti tomu bezbranní. Na jednu z vozovek, která k rozsáhlému vojenskému objektu vede ze strany mezi Zvoleněvsí a Žižicemi, jsme v minulosti instalovali závoru. Vydržela tam sotva přes noc," uvedl starosta Zvoleněvsi Pavel Richtr. Nepořádek nechala obec uklidit před zhruba šesti lety z peněz, které dostala od bývalého okresního úřadu. "Kdybychom měli černé skládky v této lokalitě likvidovat nyní, stálo by to přinejmenším desítky tisíc korun, možná i víc než sto tisíc, což si nemůžeme z obecního rozpočtu dovolit. Jsme ale přesvědčeni, že samotný úklid nepomůže. Řada jedinců z okolí má ve zvyku tam odpady vyvážet a těžko se to kdy odnaučí," připojil starosta. Kvanta nepořádku jsou i na katastrálním území Žižic. Z velké části se jedná o zbytky rozebraných vozidel, jejichž rozřezané karoserie zmizely ve sběrných surovinách.

"Až to budeme uklízet, tak se nedoplatíme. Musím si položit otázku, co dělají naši zákonodárci," naráží starosta sousedních Žižic Vratislav Rubeš na okolnosti, za jakých mohou lidé do sběrných surovin odvážet prakticky cokoliv. Úklid nepořádku na katastru své obce odhaduje na zhruba 60 tisíc korun. Příjezdová komunikace ve směru od Žižic byla rovněž osazena závorou. Pro majitele autogenu, kteří na místo dorazili rozřezávat karoserie, nebyla však žádnou překážkou. "Jenom na našem území je deset až dvanáct zbytků osobních vozidel. Ročně z příkopů uklidíme dva až tři valníky odpadu, stojí nás to přibližně deset tisíc korun. Problém je, že se se vším musíme vypořádat sami. Nikdo nám finančně nepomůže, dotační tituly pro tyto účely neexistují," dodal Rubeš. Naději nedává ani město Slaný, které je příslušnou obcí s rozšířenou působností. "Jednak máme sami dost starostí s likvidací černých skládek, jež jsou na našem území, a pak si obce u nás o dotace ani nemohou požádat. Vlastních prostředků nemáme tolik, abychom z nich mohli okolí pomáhat," vyjádřil se tajemník Městského úřadu ve Slaném Petr Kolačkovský.

Odpady u podlešínských kasáren

- Podstatnou část černé skládky tvoří zbytky rozebraných osobních automobilů

- Obce si případný úklid musí financovat z vlastních zdrojů, dotační tituly neexistují

- Zvoleněves by likvidace nepořádku stála odhadem kolem 100 tisíc korun, Žižice přibližně o 40 tisíc méně

- Podle starostů pouhý úklid problém nevyřeší

Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů