Pátek, 29. března 2024

Podniky odpad zužitkují, ale domácnosti netřídí

Podniky odpad zužitkují, ale domácnosti netřídí

Žádná země si nemůže dovolit všechen odpad vyhazovat na skládky. Aby se dal využít, je ho ale třeba třídit. Vláda se k tomu zavázala, ale skutek utek`. Nepřipravila potřebnou legislativu a nemotivovala lidi.

V některých městech abyste kontejnery na tříděný odpad hledali pomalu s celým regimentem. Jinde stačí udělat pár kroků a stojíte před nimi. Jak si vlastně stojí Češi v disciplíně zvané třídění odpadu?

Před třemi lety se ve vládním prohlášení objevil ambiciózní cíl: Česko v roce 2010 znovu využije 50 % komunálního odpadu. Dnes jsme v polovině této lhůty. A stav? Ze sedmi procent jsme se "vypracovali" na třináct. Je to ostuda.

O příčinách má jasno Ivo Kropáč, odborník na odpadové hospodářství z hnutí Duha: "Legislativa se nezměnila tak, aby podnítila zvýšení recyklace," tvrdí. "Padesáti procent takhle nemůžeme dosáhnout."

Předpokládali lepší výsledky

Na ministerstvu životního prostředí připouštějí, že předpokládali lepší výsledky. "Bude nutné budovat nové recyklační kapacity, zejména pro využití biologicky rozložitelného komunálního odpadu," říká Jarmila Krebsová, vedoucí tiskového oddělení ministerstva.

Podle Kropáče máme velké rezervy právě v recyklaci bioodpadu: "Některé kraje a města tvrdí, že víc než 35 % komunálního odpadu se třídit nedá. Velmi často však netřídí biologicky rozlišitelný odpad, který plní víc než skoro třetinu všech popelnic," kroutí Kropáč hlavou.

Průmysl se chová lépe

Pokud do statistik započítáme všechen odpad (především z průmyslu), vede si Česko relativně dobře.

"Daří se nám recyklovat 56 % všech obalů; jako jediná z nových členských zemí EU tak plníme příslušné požadavky unie," uvádí Krebsová. "V roce 2004 bylo znovu využito 61 % všech odpadů." To jsou ovšem čísla platná pro všechny druhy odpadů dohromady. S tříděním komunálního odpadu, tedy toho, který pochází z našich domácností a kanceláří, jsme na tom výrazně hůř.

Sankce ano, nebo ne?

"Obec má povinnost třídit svůj odpad, ale zákon neříká kolik. Navíc nestanovuje sankce. Takže se vlastně vůbec nikdo nemusí snažit," upozorňuje Kropáč. Jarmila Krebsová protestuje: "Nemyslíme si, že by sankční postihy pro obce byly tou pravou motivací."

Na ministerstvu spoléhají na kulturu každého občana. "Otázka recyklace komunálního odpadu je ve všech zemích Evropy jen obtížně plnitelná. Je závislá především na uvědomění lidí," míní Krebsová.

Na to se ale spoléhá příliš. I když se dostaví, zákon na kontejner na tříděný odpad nedává nárok. Pak nezbývá než uvědoměle postrkávat méně uvědomělé úřady, třeba i peticí.

Plzeň třídí, Brno zaostává

Česká města se mohou inspirovat třeba v Plzni. Tamější radní neopominuli třídit a recyklovat bioodpad a dnes sklízejí chválu. Jejich město dokáže využívat dvě třetiny komunálního odpadu. Naproti tomu například Brno třídí pouhých 16 %. "Ve městě je v průměru jeden kontejner na papír pro 1200 lidí. A polovinu surovin není možné třídit vůbec." popisuje Kropáč neutěšenou situaci v Brně. Zatímco Plzeň je u nás vzor, jsou země, které taková čísla vyžadují po všech svých městech bez výjimky. Čísla mluví sama za sebe: proti českým třinácti procentům stojí padesát procent německých, rakouských nebo také nizozemských.

Jakub Bachtík a Josef Kvasničák

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů