Sobota, 20. dubna 2024

O odpady se postarají vyškolení pracovníci

O odpady se postarají vyškolení pracovníci

Města a obce, které se zapojily do nového projektu, budou od září dostávat dotace, s jejichž pomocí začnou lépe hospodařit s odpady.

Plzeňsko - V úterý byl ve Špejcharu v Týně nad Vltavou slavnostně zahájen projekt Budování kapacit pro podporu plnění plánů odpadového hospodářství obcí a kraje s účastí veřejnosti v Plzeňském a Jihočeském kraji. Rozhodnutí o přidělení dotací obcím a městům podepsali zástupci ministerstva životního prostředí s Českým sdružením pro biomasu CZ Biom. Právě předseda CZ Biom Miroslav Šafařík nás seznámil s hlavními cíly projektu. "Obce a města se přihlásily s tím, že jim pomůžeme zaplatit zaškolení člověka, který bude působit coby poradce ve věci nakládání s odpady a zdokonalení jejich třídění," řekl Šafařík. "Zapojená města tak budou mít oproti jiným výhodu. Peníze, které dostanou, jdou zčásti od ministerstva a zčásti od Evropské unie, z toho 75 procent je vyhrazeno na mzdy. Z Plzeňského kraje jde hlavně o Spálené Poříčí, Horšovský Týn, Horažďovice, Švihov, Dobřany, Přeštice, Rokycany, Kasejovice, Zruč-Senec a Černošín," uvedl Šafařík. "Realizace projektu a zároveň termín dodání smlouvy jsou stanoveny na 1. září tohoto roku. To je ještě dlouhá doba, a dokud nebudeme mít v rukou smlouvu zaměřenou přímo na naši obec, nemohu přínosy pro ni dost dobře hodnotit," řekl starosta Zruče-Sence Václav Rozum. "Přihlásili jsme se, protože si myslíme, že naše město patří k těm nejčistším v okrese," uvedla místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová. "Provozujeme velký sběrný dvůr, máme hodně sběrných míst na tříděný odpad, snažíme se likvidovat černé skládky. Proto jsme se zapojili, abychom systém hospodaření s odpady ještě zlepšili," dodala Terelmešová.

"Cíl lidí, kteří to celé vymysleli, je do budoucna minimalizovat produkci odpadů a zbytek co možná nejvíce využít - ať už se jedná o bioplynové stanice nebo kompostárny. Chtěli bychom, aby se odpady formou recyklace vrátily zpět do přírody.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů