Sobota, 20. dubna 2024

Lidé se bouří proti sběrnému dvoru

Lidé se bouří proti sběrnému dvoru
 Záměr vytvořit v Třebši sběrný dvůr je ve stadiu úvah, a už se vůči němu rodí odpor obyvatel.

Areál bývalých Technických služeb v Třebši je jednou z uvažovaných ploch, kde by mohl být sběrný dvůr. Ale petici proti němu už podepsalo 900 lidí z okolí.

Životní prostředí v ohrožení?

Říct nám svůj záměr přišlo včera hned pět lidí z petičního výboru a těch, kteří mají obavy o životní prostředí. Irena Slavíčková, Jaroslav Holubář, Alexandra Sekyrová, Věra Svobodová a František Dvořák. O záměru sběrného dvora se prý jako první dozvěděla Irena Slavíčková náhodou. Autor petice František Dvořák vysvětlil, že petice z podnětů obyvatel vznikla 15. června. "Jsme přesvědčeni, že provozem sběrného dvora by bylo nebývale ohroženo životní prostředí, zamořeno ovzduší výfukovými plyny nákladních vozů, které by sem svážely odpady. Myslíme si, že by také došlo ke zvýšení koncentrace krys a potkanů. Petici chceme během čtrnácti dnů předat panu primátorovi a magistrátu," řekl Dvořák.

U areálu je hřiště a špitál

Alexandra Sekyrová, která je architektkou, upozorňuje, že kousek od zamýšleného sběrného dvora je nové dětské hřiště, dále fakultní nemocnice a záchranka. Připomíná, že podle územního plánu města je současný areál určen jako plocha výroby a služeb bez negativního vlivu na okolí. "Pokud by mělo dojít ke stavbě s negativním vlivem na okolí, muselo by zde být posouzení vlivu stavby na životní prostředí, tedy EIA. A kdyby se jednalo o nakládání s komunálním odpadem, tak by podle zákona 100 z roku 2001 zase muselo dojít k posuzo-vacímu řízení," řekla.

Petice uvádí lidi v omyl

"Z technických důvodů jsme museli omezit provoz sběrného dvoru Na Brně. Proto jsme zintenzivnili hledání vhodného místa pro zřízení dalšího. Plocha v areálu v Třebši je jednou, nikoliv jedinou z možností. Než začnene nový sběrný dvůr připravovat, musíme vědět, zda je technicky proveditelný a zda je v souladu se všemi předpisy. V září plánujeme setkání s komisí místní samosprávy v Třebši, kde budeme obyvatele informovat, " řekla náměstkyně primátora Pavla Finfrlová. "Prověřování možností je v začátcích a už se objevila petice plná nepravd a demagogie. Její autoři buď žádný sběrný dvůr neviděli, anebo záměrně uvádějí obyvatele v omyl. Podivné také je, že petice přišla ve chvíli, kdy jsme začali narovnávat nájemní vztahy v třebešském areálu."

Fotografie: Někteří lidé v Třebši si myslí, že sběrný dvůr v areálu bývalých Technických služeb by zhoršil životní prostředí. František Dvořák ukazuje petici, kterou podepsalo už 900 obyvatel.
Fotografie: David Taneček

JIŘÍ KOŠŤÁK
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů