Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tropická vedra minulých dnů zvedla spotřebu nápojů a tím i množství plastových odpadů

Tropická vedra minulých dnů zvedla spotřebu nápojů a tím i množství plastových odpadů

Selhání záložního systému švédských jaderných elektráren vyvolává otazníky ohledně bezpečnosti dalších reaktorůTřídění a recyklace plastů ale nezaostává.

Každoročně dochází v letních měsících k nárůstu  spotřeby nápojů, se kterou souvisí i zvýšená  produkce plastových odpadů. Letošní léto se dá ovšem považovat za extrémně teplé. Červencová tropická vedra způsobila větší produkci prázdných PET lahví než v minulých letech. Obdobná situace nastala také v roce 2003, kdy v prázdninových měsících panovaly také tropické teploty. Recyklace plastových obalů je však i nadále plynule zajišťována. Radnice některých obcí a měst byly však nuceny nastalou situaci operativně řešit častějšími svozy tříděného odpadu.

Systém sběru a recyklace obalového odpadu je v  České republice zajišťován efektivním způsobem. Mezi zeměmi EU se ČR pohybuje na předních místech v dosažení požadovaných procent využití obalových odpadů. Vyplývá to z  výsledků za rok 2005. Recyklace plastových obalů v ČR je spolu s Belgií, Německem a Rakouskem nejvyšší v Evropě. Vzhledem k vysoké recyklaci obalů, a plastových zvlášť, se u nás PET lahve skládkují a spalují jen minimálně.

Dosažená procenta recyklace plastů z obalových odpadů v systému EKO-KOM
 
 2002
 2003
 2004
 2005
 
Plasty celkem
 27%
 34%
 38%
 42%
 
PET nápojový
 33 %
 34 %
 40 %
 49 %
 
Ostatní plasty
 24 %
 33 %
 37 %
 39 %

EKO-KOM, a.s. je autorizovaná obalová společnost, která zajišťuje sdružené plnění povinnosti zpětného odběru a využití odpadů z obalů prostřednictvím systémů tříděného sběru v obcích. Jedná se o neziskovou účelově založenou společnost, která vznikla s cílem vytvořit systém nakládání s obalovými odpady a jejich dalšího využití a recyklace. Společnost EKO-KOM tak zajišťuje plnění povinností podniků tak, aby obal směřoval od spotřebitele k následnému využití a recyklaci a současně podporuje obce při plnění povinnosti zajistit tříděný sběr odpadů od občanů.

Vytříděné plasty ze žlutých kontejnerů jsou  dotříděny na dotřiďovací lince, kde jsou ručně  rozděleny dle materiálu.  PET lahve mají různé využití. Rozemleté se přeměňují na textilní nebo technická  vlákna, která se  využívají na výrobu koberců, netkaných textilií, výplní spacáků, dek a zimních bund.

Zcela originálním způsobem využívají vytříděné PET lahve v české firmě PTP. Proces využívá český patent tzv. "modifikátor", který přemění všechny vlastnosti materiálu na primární polyester. Přesné složení PET-M Modifier je patentováno.  Z vytříděných použitých PET lahví se tak znovu vyrábějí nové PET lahve, což je zcela ojedinělý způsob využití.  Navíc tyto PET lahve mají stejné vlastnosti jako ty vyrobené z primární suroviny .

PET lahve vhozené do žlutých kontejnerů se tedy stávají cenným materiálem, o který je značný zájem.


Ing. Lukáš Grolmus
Ředitel komunikace, EKO-KOM, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů