Čtvrtek, 28. března 2024

2017: Odysea jaderného úložiště v USA

2017: Odysea jaderného úložiště v USA
Podle posledních informací, které americké ministerstvo energetiky poskytlo v druhé polovině července Kongresu, se příprava úložiště vyhořelého jaderného paliva dostala do časového skluzu 20 let. Podle současného plánu by mělo být otevřeno na konci března 2017. Náklady jsou odhadovány na 60 miliard dolarů, ale ani to patrně není konečná částka.
Letos v březnu jsme publikovali souhrnný článek popisující nekonečný příběh federálního úložiště vyhořelého jaderného paliva Yucca Mountain v americkém státě Nevada. To mělo být podle původních plánů a zákona schváleného Kongresem v roce 1982 uvedeno do provozu již roku 1998. Po sérii odkladů byl vloni upraven harmonogram tak, že se počítalo se spuštěním v roce 2012. Aktuální harmonogram počítá s několika milníky: žádost o povolení by mělo federální ministerstvo energetiky předložit v červnu 2008, v září 2011 by chtělo začít s výstavbou. Úložiště by mělo být hotové v březnu 2016 a zahájení jeho provozu je plánováno na březen 2017.

Předseda senátního výboru pro energetiku Peter Domenici (republikán) poznamenal: „Je to ambiciózní harmonogram, ale je krásné konečně nějaký harmonogram vůbec vidět. Jde o nejpodrobnější plán, jaký dosud pamatuji.“ Domenici

Dvacetileté zpoždění přitom způsobuje praktické problémy provozovatelům 103 komerčních jaderných reaktorů, kteří teď nemají vyhořelé palivo kam ukládat. Podle odhadů se ho již nyní již elektrárnách nahromadilo přes padesát tisíc tun. Protože se federální vláda zavázala odpady odebrat již v roce 1998, mohou nyní vůči ní společnosti uplatňovat sankce v odhadované výši 7 miliard dolarů.

Domenici proto již nějaký čas prosazuje, aby vláda vybudovala centrální mezisklad, kam by se mohly odpady ukládat do doby, než bude k dispozici hlubinné úložiště. Nehodlá od toho upustit ani nyní, kdy ministerstvo přišlo s aktualizovaným plánem dokončení úložiště.

Skepticismus ohledně federálních plánů vyjádřila poslankyně Kongresu Shelley Berkley za stát Nevada: „Ministerstvo prezentuje svoje plány v růžových barvách. To vyhovuje těm, kdo chtějí z komerčních důvodů vidět úložiště co nejdřív v provozu. Ve skutečnosti má ale úložiště před sebou řadu překážek, včetně právních kroků ze strany státu Nevada.“

Edward Sproat, ředitel odboru jaderných odpadů na federálním ministerstvu energetiky, během slyšení v Kongresu dne 19. července zdůraznil, že termín 2017 mají do značné míry v rukou i samotní kongresmani, kteří by měli schválit potřebnou legislativu. Šance dodržet nově stanovený harmonogram závisí totiž i na tom, zde Kongres uvolní na přípravu úložiště dostatečné množství finančních prostředků a schválí legislativu umožňující hladké převody pozemků.

Značným problémem by podle Sproata něj mohly být i další žaloby, které by vedly k dalšímu zablokování a odkladům projektu.

Některé průmyslové zdroje se rovněž vyjádřily zdrženlivěji s tím, že podle nich je rok 2025 jako začátek provozu úložiště mnohem realističtějším cílem. Jedním z dalších optimistických předpokladů je totiž to, že Komise pro jadernou bezpečnost (NRC) vydá všechna potřebná povolení během čtyř let. Podle zákona by sice měla o žádosti rozhodnout do tří let s tím, že lhůtu může prodloužit o jeden další rok, nicméně je fakt, že o rozhodování o projektu soukromého meziskladu jí trvalo osm let. Pozorovatelé v této souvislosti upozorňují, že mezisklad byl ve srovnání s hlubinným úložištěm jednodušším a méně kontroverzním projektem.

Zdroje: Associated Press (19. 7. 2006), Platts (17. 7., 19. 7., 20. 7., 31. 7.)

Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
skype: janberanek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů