Pátek, 19. dubna 2024

Policisté ve Strání zadrželi nákladní vůz s nelegálním odpadem

Policisté ve Strání zadrželi nákladní vůz s nelegálním odpadem

Policisté zadrželi v pondělí večer na hraničním přechodu ve Strání na Uherskohradišťsku nákladní vozidlo s nelegálním odpadem. Sedmadvacetiletý řidič původem ze Slovenska se pokusil do České republiky převézt ojeté pneumatiky. Nedokázal celníkům předložit povolení ministerstva životního prostředí k přepravě odpadu a byl vrácen zpět na Slovensko, informoval dnes ČTK Roman Pittner z brněnské cizinecké a pohraniční policie.

O dvě hodiny později se řidič s týmž vozidlem pokusil do republiky dostat přes sousední hraniční přechod ve Velké nad Veličkou. "Policisté se řidiče zeptali, zda disponuje povolením ministerstva, řidič odpověděl že ne, sám otočil vozidlo a odjel zpět na Slovensko," uvedl Pittner.

V uplynulých měsících se objevilo několik případů nelegálního dovozu odpadu do Česka. Za nelegální dovoz odpadu z Německa do Milovic na Nymbursku například dostala firma AM Servis pokutu, Česká inspekce životního prostředí ji vyčíslila na 2,7 milionu korun. Pokuta již nabyla právní moci. Komunální, plastové a textilní odpady firma uskladnila v objektu v bývalém vojenském prostoru na letišti Boží Dar. Společnost jej tam podle zjištění inspekce dovezla v závěru loňského roku, na letiště vnikla protiprávně bez vědomí majitele.

Jana Mokrejšová

Zdroj: Agris

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů