Úterý, 23. dubna 2024

Zlín musí třídit bioodpad

Zlín musí třídit bioodpad

ZLÍN - Nový způsob zpracování biologického odpadu připravuje vedení zlínské radnice. Snížení množství bioodpadu ukládaného na skládkách nařizuje městu směrnice Evropské unie. "Měli bychom připravit a realizovat oddělený sběr," informoval náměstek zlínského primátora Hynek Steska. Skládkování bioodpadu vede ke vzniku metanu, který významně přispívá ke globálnímu oteplování.

Biologicky rozložitelný odpad, kterého Zlín ročně vyprodukuje asi dva tisíce tun, by se měl v prostoru skládky Suchý důl dále využívat. V první fázi má vzniknout kompostárna, která by využívala odpad z městské zeleně a od občanů, svezený ze sběrných dvorů v maximálním objemu tří tisíc tun ročně.

"Na kompostárnu bude navazovat instalace a napojení kontejnerové kogenerační jednotky na zpracování skládkového bioplynu," sdělil Steska. Náklady na stavbu, která má být hotová v příštím roce, město odhaduje na šestnáct milionů korun.

Druhá fáze již předpokládá separovaný sběr bioodpadu od obyvatel, jeho zpracování v bioplynové stanici či zhodnocení produkovaného plynu společně se skládkovým plynem v kogenerační jednotce. Vybrané skupiny obyvatel města by měly dostat nádoby na bioodpad.

Kterých lidí se to konkrétně bude týkat, ještě podle náměstka Stesky není definitivně jasné. Plánované investice v druhé fázi činí pětadvacet milionů korun. "Celý projekt zároveň předpokládá, že lidé budou třídit bioodpad z komunálního odpadu, abychom dosáhli stanoveného limitu, který bude možné skládkovat. V opačném případě budou hrozit vysoké sankce ze strany kontrolních úřadů," doplnil Steska.

Na projekt chce město získat prostředky z fondů Evropské unie, v optimálním případě by Zlín z vlastních zdrojů zaplatil pouze pět procent nákladů.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů