Čtvrtek, 18. dubna 2024

Horní Bříza Plasům poradila jak na odpad

Horní Bříza Plasům poradila jak na odpad

Plasy - V pondělí se k vzájemné poradě sešli představitelé dvou velkých severoplzeňských měst, Horní Břízy a Plas. Důvodem jejich schůzky byla plánovaná výstavba sběrného dvoru v Plasích.

"O realizaci velkého sběrného dvoru se snažíme již delší dobu, a protože věci se teď konečně pohnuly správným směrem, řekl jsem si, že bude lepší se poradit s někým zkušenějším, kdo už sběrný dvůr má," řekl starosta Plas Miloslav Hurt o důvodu schůzky s Karlem Hinzem, starostou Horní Břízy. "Přeci jen, když máme možnost si stavbu prohlédnout jinde a zeptat se na všechny její výhody a nevýhody, proč to neudělat," uvedl Hurt.

"Plochu pro sběrný dvůr už vybranou máme - ze tří možností vyhrál nad pozemkem, který vlastní soukromník a u něhož by byl problém s financováním, a nad lomem, současný sklad stavebního materiálu - a pokračujeme v přípravách na příští rok, kdy chceme s pracemi ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou začít," řekl Hurt.

"Do dvora budou lidé moci odevzdávat veškerý odpad - komunální i nebezpečný. Bude to dvůr podle nových norem nařízených Evropskou unií a ten má jasná pravidla: stanovený režim, obsluhu, zajištěnou firmu, která bude odpad z něho likvidovat a podobně," uvedl.

"Doteď od nás a z našich obcí svážel odpad vždy Becker z Kralovic, podle nařízení dvakrát do roka nebezpečný odpad a potom dle domluvy ten komunální. Tím, že budeme mít sběrný dvůr jako v Horní Bříze nebo třeba v Třemošné se všechno urychlí. Město, co se týče likvidace odpadů, postoupí zase o něco výše a přiblíží se úrovni okolí," prozradil Hurt. "Díky Regionální rozvojové agentuře se nám dokonce podařilo získat i finanční podporu z EU - město samotné by to přišlo na 2,5 - 3 miliony korun," dodal.

"Mimo to jsem byl nedávno na jednání Mikroregionu Střela a tam jsme si stanovili, že bychom chtěli v oblasti regionu vyčistit černé skládky, o nichž víme," řekl ještě Hurt.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů