Pátek, 29. března 2024

Peníze na jedy v Libčanech nebyly uvolněny

Peníze na jedy v Libčanech nebyly uvolněny
Praha/Libčany - Úředníci zatím neuvolnili 15 milionů korun, které měly zajistit, aby pokračovala likvidace skládky jedovatých chemikálií v Libčanech u Hradce Králové. Včera měly být odvezeny další látky, přeprava ale musela být odvolána. Informoval o tom zpravodajský server Euro OnLine.
Krajští a městští úředníci podle serveru nebyli schopni od 9. srpna, kdy do Hradce Králové dorazilo 15 milionů korun z Fondu na řešení krizových situací ministerstva vnitra, překonat byrokratické překážky, které si navzájem kladli. Otáleli údajně ze strachu, aby jim kontrolní orgány později nevyčetly, že situace, na jejíž odstranění byly peníze vynaloženy, nebyla dostatečně kritická, píše Euro OnLine.
Podle serveru se stále čeká na to, až úředníci připraví dodatek ke smlouvě krajského úřadu s odbornou firmou Dekonta, aby mohly pokračovat sanační práce, které byly přerušeny počátkem července. Euro OnLine uvádí, že nebezpečí pro občany, kteří žijí v bezprostřední blízkosti skladu, stále trvá. Riziku dále čelí i děti v nedaleké škole.
Za skladování jedovatých chemikálií udělila Česká inspekce životního prostředí pokutu deset milionů korun firmě SNOG HK. Vymáhání pokuty však bude zřejmě složité, protože na společnost byl nedávno vyhlášen konkurz.
Policie skladiště toxických látek objevila v dubnu, dosud se podařilo vytřídit zhruba třetinu z několika stovek tun chemikálií. Podle expertů z firmy Dekonta, kteří v Libčanech pracují, zbývá v budovách přibližně 600 tun neroztříděných chemických látek, které jsou nevhodně uloženy, a stále hrozí nebezpečí, že by v případě porušení obalů mohly začít společně reagovat. Z areálu, který nyní střeží policie a vojáci, bylo zatím odvezeno přibližně 60 tun odpadů.
Policie při dubnovém zásahu zadržela čtyři muže propojené se společností SNOG HK a obvinila je z přechovávání nebezpečných látek. Obvinění skončili ve vazbě, třem z nich hrozí až 15 let vězení, čtvrtému až osm let vězení.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů