Pátek, 29. března 2024

Diskusní seminář Návrh nové odpadové politiky Evropské unie

Diskusní seminář Návrh nové odpadové politiky Evropské unie
STUŽ si Vás dovoluje pozvat na diskusní seminář "Návrh nové odpadové politiky Evropské unie", který se bude konat v úterý 5. září 2006 od 16,00 hodin v Klubu techniků na Novotného lávce 5, Praha 1.

Návrhy Rámcové směrnice o odpadech a Tématické strategie pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci zveřejnila Evropská komise v prosinci 2005. Nyní se jimi zabývá Rada EU složená z ministrů životního prostředí členských států, která si ustanovila speciální expertní pracovní skupinu J1. Návrhy nyní projednávají také poslanci Evropského parlamentu, kteří o nich mají v tzv. prvním čtení hlasovat během podzimu.

* Co oba dokumenty obsahují? * Co znamená Evropskou komisí proklamovaný politický cíl nastolení "recyklační společnosti"? * A jak jí chce dosáhnout? * Mění návrhy pravidla pro dovoz odpadů? * Obsahují návrhy kontrolovatelné cíle a efektivní nástroje odpadové politiky? * Bude EU směřovat k prevenci vzniku odpadů a jejich recyklaci? * Nebo bude poskytovat další a další subvence pro stavbu skladek a spaloven odpadů? * Nakolik bude odpadová politika koordinována v rámci EU? * Nestanou se chudší části Evropské unie "smetištěm" pro bohatší regiony? I to jsou otázky, na které se pokusí diskusní seminář STUŽ hledat odpovědi.

Diskusní seminář je součástí projektu "Zapojení veřejnosti do rozhodování o nové evropské odpadové legislativě", který koordinuje plzeňská regionální pobočka STUŽ a jež byl podpořen grantem Nadace Partnerství.

Panelisté:
- ing. Miroslav Punčochář (Ústav chemických procesů Akademie věd ČR)
- zástupce odboru odpadů Ministerstva životního prostředí ČR (osoba bude upřesněna)
- zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR (osoba bude upřesněna)
- MUDr. Miroslav Šuta (STUŽ)
- ing. Ivo Kropáček (Hnutí Duha)

Moderátorla: Ing. Eva Tylová (STUŽ)

Vstup volný

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů