Středa, 24. dubna 2024

Nový sběrný dvůr za evropské peníze

Nový sběrný dvůr za evropské peníze

Otevření sběrného dvora v Podolí u Brna je součástí projektu spolufinancovaného z prostředků EU a Jihomoravského kraje, při jehož formulování spojily své síly obec a její zahraniční partner - dolnorakouské Sdružení obcí pro nakládání s odpady okresu Gänserndorf.

Projektový záměr zahrnoval komplexní řešení nakládání s komunálním odpadem včetně postupného omezování jeho vzniku. Důležité proto bylo připravit koncepční materiály v oblasti hospodaření s odpady a získat názory obyvatel obce prostřednictvím sociologického průzkumu, uspořádat vzdělávací programy pro děti v mateřské a základní škole a vydat tematické informační letáky. "Naši občané se mohli seznámit s výstupy projektu i při otevření nového sběrného dvora, zejména na výstavě prací dětí s tematikou nakládání s odpady a v expozici Co se děje s odpadem z Podolí. Mohli tam s odborníky diskutovat o tom, jak správně nakládat s odpadem," vysvětlovala Vlasta Pavlíková, starostka obce Podolí.

Realizaci projektu, která začala v listopadu 2005, předcházela více než půlroční příprava a hledání finančních zdrojů. Protože projektový záměr za téměř 70 tisíc eur vyhověl podmínkám grantového schématu pro životní prostředí programu přeshraniční spolupráce Phare CBC, Podolí obdrželo na uskutečnění projektu až 75% dotaci. Částkou 118 591 Kč přispěl i Jihomoravský kraj. Navíc se obci naskytla výhodná možnost zálohové platby. Pochvalu za kvalitní práci na projektu si zaslouží i společnost ELKAT a Základní organizace českých ochránců přírody Veronica.

Základní údaje o obci Podolí

Počet obyvatel: 1113, na jednoho obyvatele připadá 51 kg vytříděného odpadu.

Obec je zapojena do systému EKO-KOM od roku 2002.

Sběrný dvůr bude odebírat tyto druhy odpadů: bioodpad, směsný komunální odpad, velkoobjemový odpad (nábytek), odpad do spalovny, suť (max. 5 koleček), železo, dřevo, textil, papír, plasty, sklo, dále nebezpečný odpad (léky, pneumatiky, barvy, oleje, zářivková tělesa, baterky, autobaterie, lednice, elektrospotřebiče). Na sklo a plasty jsou k dispozici čtyři trvalá stanoviště v různých částech obce.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů