Pátek, 29. března 2024

ČIŽP: Všech 1500 tun odpadu v Milovicích pochází z Německa

ČIŽP: Všech 1500 tun odpadu v Milovicích pochází z Německa

Mladá Boleslav/Milovice (Nymbursko) -- Všech 1500 tun odpadů, které firmy nelegálně navozily v závěru loňského roku do skladu na letišti Boží Dar v Milovicích na Nymbursku, pochází z Německa. Definitivně to potvrdil znalecký posudek. Zhruba dvě třetiny z toho množství již přislíbila německá strana odvézt během září či října, o likvidaci zbylého množství se dále jedná. ČTK to dnes řekli zástupci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a ministerstva životního prostředí.

Inspekce za nelegální dovoz odpadu z Německa do Milovic uložila firmě AM Servis pokutu ve výši 2,7 milionu korun. Pokuta již nabyla právní moci. Komunální, plastové a textilní odpady firma uskladnila bez vědomí majitele v letištním objektu v bývalém vojenském prostoru. Dnes mluvčí inspekce Ivana Awwadová ČTK řekla, že se zatím firmě podařilo prokázat uložení 200 tun odpadů v Milovicích.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová řekla, že dvě třetiny odpadů si odveze firma z Bavorska. Zbylé odpady v Milovicích ovšem pocházejí z jiných částí Německa a jednání o tom, zda si je německá strana odveze také, stále neskončila.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů