Čtvrtek, 18. dubna 2024

Studenti z Plzeňska se mohou zapojit do soutěže Arniky „Odpad je surovina“

Studenti z Plzeňska se mohou zapojit do soutěže Arniky „Odpad je surovina“

PLZEŇ – Studenti z plzeňského regionu mají příležitost zúčastnit se nového ekovýchovného a vzdělávacího projektu sdružení Arnika „Odpad jako surovina“. Projekt je určen pro středoškolské studenty a žáky a uskuteční se formou soutěže pětičlenných skupin od října 2006 do února 2007 ve všech regionech České republiky. „Podobnou akci jsme uspořádali v předloňském školním roce pro pražské studenty a setkala se s velkým ohlasem. Výsledkem bylo několik velmi zajímavých filmů, webových stránek nebo výstav. Film vítězného družstva se zúčastnil soutěže prestižního festivalu. Řada studentů prosadila třídní odpadu na svých školách. Letos jsme se tedy rozhodli dát stejnou příležitost všem regionům v České republice,“ vysvětlil koordinátor projektu Milan Návoj.

Celá akce se uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí a ve spolupráci s dalšími organizacemi. „Účelem soutěže je podpořit třídění odpadu na školách a ve městech a zvýšit zájem studentů i ostatní veřejnosti o ekologicky šetrné výrobky a služby,“ sdělil Milan Návoj. „Cílem je také naučit studenty pracovat s veřejně přístupnými daty o životním prostředí, a mimo jiné přispět i k tomu, aby veřejnost měla lepší informace o kvalitě životního prostředí ve svých obcích. Důraz klademe na vzájemnou spolupráci studentů se svými učiteli a řediteli škol, a také s pracovníky úřadů a představiteli místních samospráv,“ dodal.

Výhrou pro tři nejlepší týmy bude týdenní pobyt v Národním parku Šumava a předplatné zeměpisného a cestopisného měsíčníku Lidé a Země. Vítězná družstva určí porota tvořená zástupci partnerů projektu a spolupracujících organizací. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v dubnu 2007 za účasti ministra životního prostředí.

Projekt má vlastní internetové stránky, kde najdou studenti všechny potřebné informace:

www.odpadjakosurovina.cz

Kontakt:

Mgr. Milan Návoj, koordinátor projektu,

mobil: 731 289 939,

email: soutez@arnika.org

Projekt probíhá pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Partneři projektu jsou: Hlavní město Praha, Provident Financial s.r.o., Ruční papírna Velké Losiny a.s. Mediální partner: Lidé a Země. Projekt připravilo sdružení Arnika ve spolupráci s organizacemi: CENIA, česká informační agentura životního prostředí, VÚV T.G.M. – Centrum pro hospodaření s odpady, Správa NP a CHKO Šumava, Gymnázium Jana Palacha Praha a sdružení Ekodomov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů