Čtvrtek, 28. března 2024

Asekol přichází s kampaní na recyklaci

Osvětová kampaň, kterou připravila nezisková společnost Asekol, má zvednout povědomí občanů o recyklaci elektroodpadu
Asekol přichází s kampaní na recyklaci
V České republice se vyprodukují tisíce tun elektroodpadu, z nichž velká část skončí na skládkách nebo v popelnicích. V současné době u nás do sběrných dvorů vrátíme jen 2,3 kg elektrošrotu na osobu a rok, přitom v roce 2008 bychom měli každý odevzdat k ekologické likvidaci minimálně 4 kg elektroodpadu ročně. Například v Rakousku či Belgii ale již dnes lidé odevzdají 6 kg a ve Švédsku dokonce 14 kg elektrošrotu na osobu a rok. Osvětová kampaň, kterou nezisková společnost Asekol v těchto dnech připravila, má zvednout povědomí občanů o recyklaci elektroodpadu, a snížit tak riziko znečištění životního prostředí na minimum.
Společnost Asekol byla založena výrobci elektrospotřebičů, kterým zákon o odpadech platící od 13. 8. 2005 ukládá zajistit a financovat zpětný odběr, oddělený sběr a ekologické zpracování použitých elektrických a elektronických zařízení od občanů i firem. "Smlouva s kolektivním systémem je pro nás levnějším a jednodušším řešením než je individuální plnění. Chceme mít kontrolu nad náklady, které jsou s recyklací elektroodpadu spojeny a zároveň jistotu, že vysloužilý elektrospotřebič skutečně skončí tak, jak podle zákona má," vysvětluje Jiří Opletal, generální ředitel Panasonic Czech Republic, proč se jeho firma společně s několika dalšími rozhodla založit kolektivní systém Asekol.
"Naopak nechceme platit nepřiměřeně vysoké poplatky a zatěžovat naše zákazníky víc, než je nutné. Na druhou stranu nám opravdu záleží na tom, aby životní prostředí netrpělo. Proto odmítáme platit nepřiměřeně nízké poplatky netransparentním kolektivním systémům, čímž bychom sice formálně naplnili zákonnou normu, ale neměli bychom garanci, že takový kolektivní systém bude skutečně stoprocentně plnit svou funkci," doplňuje Vladimír Doležal, technický ředitel Sony Czech. Peníze na likvidaci se vybírají sice dnes, ale skutečná likvidace právě prodaného výrobku se uskuteční až za několik let. Nynější příspěvek dotuje recyklaci spotřebičů koupených dnes i před mnoha lety. Například likvidace výrobků jako jsou mobilní telefony může proběhnout za 4 roky, u televizí můžeme mluvit o recyklaci v horizontu 10 i více let.
Na ekologické likvidaci elektrospotřebičů se finančně spolu s výrobci těchto výrobků podílí také každý spotřebitel. K ceně každého elektrospotřebiče je totiž připočítán tzv. recyklační příspěvek. Jeho výše není však nijak závratná a záleží na tom, jak obtížná je recyklace konkrétního výrobku. Pohybuje se od 4 Kč (fotoaparát) přes 200 Kč (velká televize) až po 420 Kč za ledničku. Tento příspěvek však umožnil rapidní nárůst počtu sběrných dvorů, kam mohou spotřebitelé elektrošrot zdarma vozit. "V současnosti je sběrem elektrozařízení pokryto více než 50 % obyvatel ČR, kteří tak mají možnost zbavit se vysloužilého elektrozařízení v místě bydliště," řekl Jan Vrba, jednatel společnosti Asekol a doplnil: "Lidé také mohou svůj elektrospotřebič vrátit ve vybraných obchodech."
Asekol se specializuje na sběr spotřební elektroniky, výpočetní a telekomunikační techniky, jako jsou počítače, monitory, herní konzole, mobilní telefony, fotoaparáty nebo televize. Pro zvýšení efektivity sběru navázal Asekol spolupráci s dalšími dvěma kolektivními systémy. Společnosti Elektrowin a Elektrolamp pokrývají zbytek segmentu elektroodpadu. Zatímco Elektrowin sbírá například ledničky, pračky, mikrovlnné trouby nebo žehličky, Elektrolamp se zaměřil na svítidla a světelné zdroje. Společně tyto tři firmy pokrývají 90 % trhu.
V rámci osvěty spotřebitelů v oblasti recyklace vysloužilých elektrospotřebičů připravila společnost Asekol ve dnech 12. - 16. 9. happening pod názvem Nakrmte Šrotozemšťana. Akce se koná v Praze 5 u stanice metra Anděl. Jejím cílem je zábavnou formou přesvědčit občany, že elektroodpad nepatří do popelnice, ale do sběrného dvora. Občané mohou k Andělu nosit vysloužilé elektrospotřebiče, z nichž akademický sochař Ondřej Sklenář vytvoří obří sochu Šrotozemšťana.
Na základě novely zákona o odpadech, která nově vymezuje podmínky pro nakládání s odpadem z elektrických a elektronických zařízení, vznikly pro výrobce, dovozce a prodejce elektrických a elektronických zařízení nové povinnosti. Novela, která přenesla do českého právního řádu direktivy Evropské unie, uzákonila s platností od 13. 8. 2005 zajistit a financovat zpětný odběr, oddělený sběr a ekologické zpracování použitých elektrických a elektronických zařízení od občanů i firem, dále označovat výrobky uvedené na trh po 13. 8. 2005 v souladu s platnou právní úpravou a registrovat se v Seznamu výrobců vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR. Vzhledem k tomu, že individuální plnění některých z povinností je značně obtížné a finančně náročné, založily významné firmy z oboru kolektivní systémy zajišťující zpětný odběr, oddělený sběr a ekologické zpracování nefunkčních elektrozařízení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů