Čtvrtek, 28. března 2024

Další milióny jdou na likvidaci skládky

Další milióny jdou na likvidaci skládky
 Daňoví poplatníci tak zaplatí obrovskou částku místo pachatele, který už definitivně zůstane neznámý

Bor u Skutče, areály Transporty Chrudim a bývalé Tesly Pardubice, Synthesia Semtín. Nově pak Hodonín na Chrudimsku. Co jméno, to místo skládky nebezpečného odpadu znečišťujícího spodní vody a ohrožující zdraví obyvatel. U většiny z nich již nepřekvapující zjištění - pachatel neznámý.

Sanace těchto skládek je však nezbytná. Finančně se tak zapojí daňoví poplatníci. Jen poslední realizace projektu "Sanace skládky odpadů Hodonín", který bude slavnostně zahájen ve středu v prostorách renesančního zámku v Nasavrkách, odčerpá minimálně 65 miliónů korun.

Signálem byla kontaminovaná voda

"Projekt je spolufinancován operačním programem Infrastruktura, Státním fondem životního prostředí ČR a Pardubickým krajem, realizován bude od září 2006 do prosince 2008," řekl Právu krajský radní Petr Šilar (KDU-ČSL) zodpovědný za životní prostředí.
"O této lokalitě se ví již dobrých deset let, když se v lesích nad obcí Hodonín objevila závadná voda. Příčinou byla černá skládka bývalých strojních traktorových stanic a agrochemických podniků, které zaplnily jámu v lese nebezpečnými produkty, jako jsou herbicidy a pesticidy, vše zahrnuly hlínou a osázely stromy. Ty samozřejmě velice rychle uschly a nad skládkou zůstala holá planina. Jak bylo nepsaným pravidlem, skládka byla vytvořena v místě pramenů vody," řekl krajský radní.

Finančně přispěje i Evropská unie

"Nebylo pak daleko k tomu, že se chemikálie dostaly do spodních vod a začaly ohrožovat životní prostředí v obcích Hodonín a v nedalekých Nasavrkách," popsal dále Šilar vznik další z časovaných bomb, které byly v posledních letech na území kraje objeveny.
Pardubický kraj využil možnosti pokrýt alespoň část celkových nákladů, které byly odhadnuty na 65 miliónů korun, z fondů Evropské unie (65 procent nákladů) a Státního fondu životního prostředí (10 procent).
Dalšími pěti procenty přispěje na likvidaci kraj, zbytek pak bude hrazen z krizového fondu Pardubického kraje. Ve výběrovém řízení byla vybrána k realizaci sanačních prací chrudimská firma Ekomonitor, která se již osvědčila při likvidaci skládek v Boru u Skutče a v areálu bývalé Transporty Chrudim.
"Princip sanačních prací bude spočívat v odtěžení celé skládky a převozu kontaminované zeminy na skládku nebezpečných odpadů, kde bude rekultivována. Na místě bude provedena sondáž zeminy a sledována kvalita podzemních vod až do doby, dokud nebudou čisté. Více budeme vědět po odkrytí skládky. Již dnes však víme, že o překvapení nebude určitě nouze," povzdechl si krajský radní.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů