Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sever Plzně zamořuje obří skládka

Sever Plzně zamořuje obří skládka

Severní okraj Plzně, Bolevecké rybníky a obce Třemošná a Ledce ohrožuje dvanáctihektarová skládka. Zamořuje podzemní i povrchové vody. Od roku 1968, kdy vznikla, je deponie černou stavbou, a chybí tak evidence uloženého odpadu. Napsal to Plzeňský deník.
Podle dostupných zápisů tam leží milion tun komunálního o téměř 700.000 tun průmyslového odpadu. "Z něj je to snad celá Mendělejevova tabulka včetně arsenu nebo dusičnanu amonného, což je v podstatě střelný prach," uvedl pro deník Václav Novotný. V 90. letech měl skládku na starosti jako ředitel bývalého Hospodářského dvora města Plzně, který odtud do roku 1999 odčerpával skládkové plyny a vody. Nyní vody tečou do okolí a plyny občas vyjdou na povrch. "Kdyby tam někdo odhodil cigaretu nebo by stačilo slunce a sklíčko, poletí skládka kilometry daleko," tvrdí.
Problém chce řešit vlastník pozemku, firma Ganova, která tam chce od jara 2005 postavit linku na třídění stavebního materiálu. Ledecká radnice i nýřanský úřad jako vyšší správní úřad žádost zamítly. Starosta Ledců Milan Janoušek uvedl, že obec nemá jistotu, že bude firma záměr realizovat. "Před ní tu byla jiná, která uvedla podobný záměr. Jediné, co udělala, bylo, že sem navážela další materiál," dodal. Obec má strach, že by vydělávala na dalším skládkování. Územní rozhodnutí vydá až bude znát přesný projekt sanace a bude mít garance například krajského úřadu.
K materiálu na skládce, jako jsou umělá hnojiva, odpady z louhovny, léky, sulfidové výluhy, neutralizovaná kyselina sírová, se nikdo nehlásí. Ledce samy nemohou nic dělat. "Skládka určitě nebezpečná je. Naše obec má však v problému mírnou výhodu, že skládkové dno je nakloněno k Plzni, takže případné jedy vytékají tam. Starat by se proto měla Plzeň," dodal.
Magistrát je téměř nečinný. Jeho právní zástupci tvrdili, že skládka papírově neexistuje, a proto patří majiteli pozemku. Až v roce 2004 rozhodl soud, že vlastníkem znečištění je Plzeň a má povinnost skládku kontrolovat. "Jsou tam vrty, které sledujeme. V tom nejblíže Boleveckému rybníku jsme zatím nebezpečné látky nezjistili. Více se města skládka netýká," uvedl náměstek plzeňského primátora Stanislav Hajný.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů