Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Mydlovarech spalovna nebude

V Mydlovarech spalovna nebude

Záměr vybudovat zařízení na energetické využití odpadů přesto trvá

Energetická skupina E. ON se rozhodla odstoupit od svého záměru vybudovat spalovnu komunálního odpadu v Mydlovarech na Českobudějovicku. Právo o tom informoval mluvčí skupiny Vladimír Vácha.
E. ON tak podle něho reaguje na odpor obyvatel Mydlovar a okolí, kteří jsou už od počátku proti tomuto projektu, na nedostatečnou politickou podporu záměru v této lokalitě i jeho ekonomickou nerentabilitu.
„Již několikrát jsme veřejně deklarovali, že zájem o vybudování podobného zařízení budeme prosazovat pouze v případě politické podpory na příslušné lokální a regionální úrovni a v případě, že provoz tohoto zařízení bude ekonomicky rentabilní. Po detailní analýze jsme dospěli k rozhodnutí, že tyto podmínky v případě projektu v Mydlovarech naplněny nejsou. Na jedné straně není možné využít vyrobené teplo přímo v místě a provoz zařízení není v jeho velikosti hospodárný, na druhé straně chybí v jižních Čechách široká politická podpora tomuto projektu,“ vysvětlil člen představenstva akciové společnosti E. ON Česká republika Lorenz Pronnet.
Současně ovšem připomněl, že zájem E. ON vybudovat zařízení na energetické využití odpadu na území jižních Čech trvá. „Považujeme to za svůj příspěvek k ekonomičtějšímu a ekologičtějšímu využívání odpadů v tomto území. Cílem zařízení musí být smysluplné energetické využití odpadů a aktivní příspěvek ke snížení podílů emisí CO2,“ doplnil Pronnet.
Bez výstavby zařízení na energetické využití odpadů se region do budoucna pravděpodobně neobejde. Evropská unie uložila členským zemím velmi razantně snižovat množství odpadu ukládaného na skládky. V jižních Čechách je v současné době ukládáno na skládky 77 procent veškerého komunálního odpadu. Na základě evropských limitů by přitom měl být jen do roku 2010 snížen o 20 procent. Bez spalovny je naplnění těchto požadavků zřejmě nemožné. Otázkou tak zůstává, kterou novou lokalitu pro její výstavbu nyní E. ON vybere.


Petr Pokorný

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů