Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha bude iniciovat změnu pro autovraky

Praha bude iniciovat změnu pro autovraky
Úlohu zástupce vlastníka komunikace při zajišťování a odstraňování vozidel na území Prahy má od počátku tohoto roku v hlavním městě Správa služeb Městské policie hl. m. Prahy. Legislativa, která jí likvidaci vraků umožňuje, má však stále zásadní nedostatky.

Problémy přináší zejména povinná dvouměsíční lhůta, po kterou musejí vraky po vylepené výzvě na ulici zůstat, než mohou být odtaženy. Od počátku tohoto roku bylo na území hlavního města zjištěno 2948 vozidel vykazujících znaky vraku (k ekologické likvidaci došlo u 98 vozidel), zatímco za celý rok 2005 bylo Technickou správou komunikací zjištěno pouhých 1083 vraků. Současný systém, kdy je na vrak vylepena výzva a příslušná organizace musí počkat dva měsíce, než toto "vozidlo" může odstranit z komunikace, považuje Praha za neúnosný.

Náměstek primátora hl. m. Prahy Mgr. Rudolf Blažek chce proto iniciovat legislativní změnu. Vrak by pak po sedmi dnech od vylepení výzvy byl z komunikace fakticky odstraněn a odvezen na sběrné místo, kde by byl po uplynutí zákonné dvouměsíční lhůty ekologicky zlikvidován.

Majiteli, který starý či nepojízdný automobil ponechal svému osudu, hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun. Podle zákona o odpadech je totiž vlastník motorového vozidla, které se stalo nepojízdným - ať už po haváriíi, či stářím - povinen nechat takové vozidlo zlikvidovat u odborné firmy.

Navrhovaná změna v legislativě pomůže vyřešit i problémy při čištění komunikací. Zatímco běžný automobil ponechaný v ulici při blokovém čištění je většinou okamžitě odtažen, vrak olepený výzvou zůstane na místě, protože současná dvouměsíční lhůta jeho odtažení neumožňuje. Pokud by byl vrak odtažen před uplynutím této doby, pak je s vozidlem zacházeno nikoli jako s vrakem, ale s věcí opuštěnou, což by fakticky znemožnilo jeho ekologickou likvidaci. Nová zákonná úprava by však mohla tyto problémy odstranit.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů