Čtvrtek, 25. dubna 2024

Štěnovice a Němčovice na Plzeňsku jsou nejlepší ve třídění odpadu

Štěnovice a Němčovice na Plzeňsku jsou nejlepší ve třídění odpadu

Plzeňsko - Ve třídění odpadů jsou na tom nejlépe v Plzeňském kraji z obcí do tisíce obyvatel Němčovice u Rokycan, nad tisíc obyvatel Štěnovice na jižním Plzeňsku. Soutěž připravila Regionální rozvojová agentura, jejím cílem bylo vyburcovat obce ke správnému třídění odpadů. Reagovala na průzkum, který zpracovala na jaře odpadová firma EKO-KOM. Z něj vyplynulo, že občané chápou sice starosty jako autority, ale necítí, že by je radnice dostatečně motivovaly k třídění.

"Do soutěže se zapojilo více než sto padesát měst či obcí. To nás mile překvapilo," uvedla včera konzultantka Regionální rozvojové agentury Lenka Šlajsová.

Odborná komise hodnotila množství vytříděného odpadu, jaký je v obci pořádek, dostatek nádob na tříděné odpady a nejlepší informovanost občanů. "Soutěž měla mezi obcemi obrovský ohlas. Rádi bychom ji proto v příštím roce uspořádali znovu," dodala Šlajsová.

Vítězné obce získaly keramickou popelnici a po 15 tisících korun. Obce, které se umístily na druhém místě, 10 tisíc korun, obce na třetím místě pak pět tisíc korun.

Starosta Štěnovic Jan Nový měl z vítězství velkou radost. "Je to ocenění dlouhodobé práce, které nás velice potěšilo," uvedl Nový. "Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit pro občany v třídění odpadů dobré podmínky, které patřičně využili. Děkuji proto všem místním lidem," dodal štěnovický starosta s tím, že mají 15 míst s velkými kontejnery a nyní otevřeli moderní sběrný dvůr. Za peníze z ceny obnoví zeleň.

Starosta Němčovic Karel Ferschmann řekl, že dvůr provozuje obec tři roky. "Od té doby nemáme žádné černé skládky, a to ani ve velké chatové oblasti, kde máme 60 chat," dodal.

POŘADÍ

Kategorie do 1000 obyvatel

1. Němčovice, 2. Dolní Lukavice, 3. Štichov

Kategorie nad 1000 obyvatel

1. Štěnovice, 2. Horšovský Týn, 3. Domažlice

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů