Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklace aneb Cesta tam a zase zpátky

Recyklace aneb Cesta tam a zase zpátky
Proti tradičnímu, jednosměrnému toku výrobků od výrobce přes distributora a prodejce ke spotřebiteli se začíná prosazovat směr opačný: od spotřebitele přes sběrnou službu do recyklačních závodů a odtud nezřídka opět k výrobci.

Ekologická likvidace starých a nefunkčních přístrojů je aktivita šetřící životní prostředí a neobnovitelné přírodní zdroje. Z dlouhodobého pohledu i peníze. Je tu ale jeden důležitý zádrhel. Zatímco dodávku nových výrobků ke spotřebiteli výrobci a obchodníci rozvíjejí, zdokonalují a soustavnou reklamou důrazně propagují, protože zlepšení služeb jim přináší lepší postavení na trhu vůči konkurenci, a tudíž také vyšší zisky, recyklaci a s ní spojenou logistiku vnímají zatím jen jako nově se vynořivší náklady, které naopak zisky krátí. To je, mimo jiné, důvod, proč recyklaci, či přesněji odpovědnost výrobce za svůj produkt po celou dobu jeho životnosti, nařizuje zákon.

Značnou část těchto nákladů na sebe dosud braly městské a obecní úřady: zřizováním sběrných dvorů, zajišťováním pravidelného přistavování zvláštních kontejnerů atd. Avšak od loňského srpna, kdy příslušný zákon začal v ČR platit, se angažují už i komerční subjekty. Výrobci elektrických spotřebičů a elektronických produktů v ČR založili tři sdružení na recyklaci vysloužilých přístrojů a rozvinuli společnou síť sběren a distribuce výrobků do svých dílen na ekologickou likvidaci. Nedávno člen sdružení Elektrowin zahájil také informační a reklamní kampaň mezi občany, aby se do recyklace zapojili a odnaučili se vyhazovat staré ledničky, mobilní telefony, zářivky nebo televize do popelnic.

Jsem přesvědčen, že dříve či později se do logistické části celého systému recyklace obecně, nejen elektrických přístrojů, vloží logistické firmy. Budou se stejnou samozřejmostí, s jakou dodávají spotřebitelům (prodejcům) nové zboží, od nich odebírat výrobky vysloužilé a distribuovat je do recyklačních závodů. Jako například dřevěné palety nebo prázdné lahve.

Je to reálná vize. Wincanton v letošním roce zahájil takovou spolupráci se společností Hewlett-Packard. Od jejích zákazníků sbírá vysloužilé přístroje této značky a přes svůj logistický systém je dopravuje do recyklačních závodů HP v Německu. Služby zatím využívají hlavně firmy, nicméně velikost zásilek použitých elektronických přístrojů celkem rychle narůstá. Po několika měsících provozu už je jisté, že logistický systém společnosti Wincanton "v protisměru" velmi dobře funguje, že např. pomáhá spíše vytěžovat existující dopravní kapacity, než aby si vynucoval jejich extenzivní rozšiřování, a že mezi uživateli výpočetní techniky tato služba vylepšuje goodwill jak společnosti Hewlett-Packard, tak Wincanton.

Nenalhávejme si, že by se v dohledné době vedle reklamy "kupte si pračku po internetu" objevila reklama "odevzdávejte starou elektroniku po internetu". Ale vývoj se tímto směrem do jisté míry určitě posune. S tím, jak porostou objemy recyklovaného zboží, budou klesat náklady na jeho logistiku až na úroveň přijatelnou pro výrobce. V té chvíli se stane oboustranný dodavatelský řetězec prospěšným i z obchodního hlediska. Výhody to pak přinese nejen životnímu prostředí, ale i samotnému výrobci.

AUTOR: Ryszard Warzocha
ředitel společnosti Wincanton
pro region střední a východní Evropy
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů