Pátek, 19. dubna 2024

Znečištěný odpad třídit nelze, končí na skládce

Znečištěný odpad třídit nelze, končí na skládce

Litoměřicko - Kanystry s olejem, biologicky znečištěné věci, ale i mrtvá zvířata. S tím vším se setkávají pracovníci třídíren odpadů. Lidé totiž do popelnic mnohdy nahází vše, co je napadne.

"Situace se za poslední rok a půl výrazně zhoršila a zvyšuje se počet případů, kdy třídička odmítne přijmout odpad kvůli jeho znečištění. Ten pak putuje na skládku," uvedla Kateřina Šarounová, tisková mluvčí autorizované obalové společnosti Ekokom. "Zodpovědnost za svůj odpad převzalo již velké procento populace a jeho objem je oproti minulým letům tak velký, že příjem znečištěného odpadu je pro třídící linky již velmi náročný i ekonomicky," dodala.

Její slova potvrzuje i vedoucí provozu třídírny odpadů společnosti BEC v Prosmykách Robert Mühlfait. "Věci, které do kontejnérů nepatří, se tam objevují každý den. Lidé si neuvědomují, že tento odpad poté musí ručně přebírat pracovníci v třídírnách," uvedl Mühlfait. "Hromadí se například biologicky znečištěný odpad. Jsou i případy, kdy jedinec vhodí do kontejnéru na plasty kanystr s olejem, ten poté vyteče a celou dávku lidmi vytříděného odpadu znehodnotí," doplnil.

Podle jednatele společnosti BEC Martina Hinterholzingera se však většina občanů chová zodpovědně. "Každý systém má své nedostatky a těmto nešvarům se dá jen těžko zabránit. Celkově se však domnívám, že kvalita, zejména třídění, u obyvatel stále roste. Nejvíce znečištěno bývá sklo, poté plasty a nejlépe je na tom papír," konstatoval Hinterholzinger.

Radim Tuček
Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů