Pátek, 29. března 2024

Jihočeši třídění odpadu nepřikládají velký význam

Jihočeši třídění odpadu nepřikládají velký význam
I když šest z deseti lidí na jihu Čech třídí odpad, oproti ostatním krajům máme co dohánět. Odborníci nyní věří, že díky kampani o třídění odpadu na papír, sklo a plast, ve které mohli lidé vyhrát ve středu v Táboře a Písku třeba jízdní kola, stoupne alespoň o deset procent počet domácností, které rozdělují odpad.
Jižní Čechy -

Jihočeši jsou v třídění odpadu na devátém místě. Ročně totiž v průměru každý obyvatel vytřídí 32,4 kilogramu odpadu. „Nejméně třídí lidé ve věku patnáct až dvacet let a pak od čtyřiceti do devětačtyřiceti let, proto jsme udělali kampaň o třídění a vtáhli do ní třeba v Písku pět základních a devět středních škol,“ řekla regionální manažerka společnosti Eko-kom Lenka Pravdová.

Organizátoři kampaně, která má jižní Čechy vyšvihnout v žebříčku krajů na přednější pozice, rozeslali letáky do pětačtyřiceti tisíc domácností, tedy dostaly se do rukou zhruba 135 tisícům lidí na jihu Čech. Nyní přitom třídí odpad 67 procent domácností, naopak 17 procent netřídí vůbec, zbytek jen příležitostně. „Kdyby se podařilo zvýšit počet domácností, které třídí, jen o deset procent, tak by to byl úspěch. Hlavní ale je lidem neustále opakovat, že třídění má smysl, protože odpad pak nekončí na skládce, ale znovu se zpracuje,“ vysvětlil další organizátor kampaně Milan Tomík.

Na jihu Čech je přitom rozdíl v třídění i mezi jednotlivými městy: nejlépe jsou na tom Strakonice a Písek, které postavily společně dotřiďovací linku, naopak nejhůře pak velká města České Budějovice a Tábor. Města k třídění dohnala i hrozba pokut. Například Písek, který je dnes vzorovým městem, na počátku devadesátých let rozmístil v ulicích šedesát velkoobjemových kontejnerů, ale lidé do nich házeli naprosto vše. Od ledniček přes televize až po bioodpad a inspektoři životního prostředí hrozili, že městu udělí mnohatisícovou pokutu. Dnes proto ve městě existuje šest sběrných dvorů, více jak dvě stě kontejnerů na bílé i barevné sklo, plasty či papír.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů