Čtvrtek, 28. března 2024

Cerekev dostala z EU na likvidaci nebezpečné skládky 36 mil. Kč

Cerekev dostala z EU na likvidaci nebezpečné skládky 36 mil. Kč

Dolní Cerekev (Jihlavsko) -- Stovky tun nebezpečných odpadů uložených v lomu u Nového Rychnova na Pelhřimovsku budou do června 2008 zlikvidovány. Kontaminované zdroje podzemní vody odborníci vyčistí. Sanace nejnebezpečnější staré ekologické zátěže na Vysočině, a desáté v Česku, přijde na zhruba 50 milionů korun. Městský úřad v Dolní Cerekvi, jenž se ujal likvidace, získal na projekt dotaci téměř 36 milionů korun z operačního programu Infrastruktura, deset procent dodá Státní fond životního prostředí. Zbytek by měl doplatit kraj Vysočina, řekl dnes ČTK starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa.

Na stránkách oficiálního informačního systému o dražbách a ostatních nabídkách www.centralniadresa.cz již město hledá vhodného dodavatele díla. Ten bude muset nejdříve vytěžit asi 2200 tun nebezpečného odpadu, odvézt a zlikvidovat jej, a rekultivovat skládku. Následně musí odčerpat a vyčistit podzemní vody na ploše přes 25 000 metrů čtverečních. Akce by měla být zahájena v lednu 2007 a dokončena do 30. června roku následujícího. Otevírání obálek došlých nabídek z výběrového řízení bude 20. listopadu na radnici v Dolní Cerekvi.

Skládka průmyslových odpadů se nachází mezi Novým Rychnovem a Rohoznou na okraji lesa poblíž přírodního parku Čeřínek. Je umístěna v prostoru bývalého žulového lomu o rozměrech asi 20 krát 30 metrů. Odpady leží do hloubky zhruba osmi metrů. V 70. a 80. letech minulého století tam z okolních průmyslových odpadů podniky vozily třeba galvanické kaly, kalírenské soli, či odpady s obsahem ropných látek.

"Při privatizaci původce této ekologické zátěže nebyl proveden ekologický audit, čímž za ni původce ztratil odpovědnost. V současné době je skládka překryta izolační fólií a zeminou s travním porostem, takže nezasvěcený kolemjdoucí ani nepozná, že se pod zemí nachází časovaná ekologická bomba," řekl dnes ČTK radní kraje Ivo Rohovský. Na počátku 90. let minulého století začal znečištění podzemními vrty monitorovat Okresní úřad v Pelhřimově. Nyní sledování znečištění vod financuje kraj.

Skládka dlouhodobě znečišťuje podzemní a povrchové vody toxickými látkami, zejména chlorovanými uhlovodíky, pesticidy, či těžkými kovy. Ohrožuje i zdroje pitné vody pro Dolní Cerekev, Rohoznou a osady Hamr a Šance, a také potok Rohozná.

Kraj Vysočina po zrušení okresních úřadů převzal od státu celkem 165 starých ekologických zátěží na jejichž likvidaci by podle odhadů potřeboval kolem půl miliardy korun. Přispívat na ni bude ze zvláštního účtu, kam plyne polovina poplatků za odběr podzemní vody.

Operační program Infrastruktura je jedním z pěti operačních programů v České republice. Podporuje projekty z resortu dopravy a životního prostředí, které mohou být spolufinancovány ze strukturálních fondů Evropské unie, a to konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF).

Jaroslava Mikešová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů