Sobota, 20. dubna 2024

Problém nebezpečných odpadů v Libčanech na Hradecku by mohl být rychle vyřešen

Problém nebezpečných odpadů v Libčanech na Hradecku by mohl být rychle vyřešen

Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš dnes navštívil nelegální sklad chemických látek, z nichž řada se řadí k velmi nebezpečným, v Libčanech na Královéhradecku. Na místě se seznámil se situací, která v případě neřešení hrozila potenciálním značným rizikem. „S podobným případem jsme se, upřímně řečeno, nesetkali dosud ani my,“ řekl k tomu dnes zástupce sanační firmy Dekonta Petr Mothejl.

 

V bývalém průmyslovém areálu se našly desítky nejrůznějších chemických látek (například kyanidy, nejrůznější kyseliny, formaldehydy, bróm, apod.), ale také odpadní munice, radioaktivní odpady či znečištěný elektroodpad. Ilegální skládka byla objevena v dubnu a od té doby na ní probíhají sanační práce, kterým ale nyní hrozilo přerušení z důvodu nedostatku finančních prostředků. „To rozhodně nechceme připustit,“ řekl dnes přímo v Libčanech ministr Kalaš. „Podařilo se nalézt řešení ve spolupráci s ministrem financí Vlastimilem Tlustým tak, aby práce přerušeny být nemusely a sanace mohla pokračovat.“ Experti kraje a hradeckého magistrátu musí do konce příštího týdne spočítat nutné náklady na dokončení prací na sanaci nebezpečných odpadů, které se v objektu, ležícím přímo v centru obce, nacházejí. „Řešení, s nímž pan ministr přijel, pokládám za dostatečné a velice za něj děkuji,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík, jehož úřad minulý týden požádal MŽP o pomoc.

 

Ministr Kalaš zdůraznil ovšem také skutečnost, že případ Libčan i nedalekých Chvaletic v Pardubickém kraji by měly být vážným poučením. „Musíme přijmout taková opatření, aby se takové příklady ‘podnikatelských záměrů’ už nemohly opakovat, v nejhorším případě aby se na ně včas přišlo,“ říká ministr Kalaš. Je podle něj třeba revidovat legislativu v oblasti odpadů i v oblasti vymáhání práva na ochranu životního prostředí tak, aby byla možná účinná prevence takových událostí.

 

Dosud se celkově při řešení libčanského skladu proinvestovalo 21 milionů korun. Sanační firma z libčanského areálu odvezla zhruba 255 tun nebezpečných odpadů a podařilo se ovzorkovat 1550 nádob. Celková inventarizace skladu bude hotova do konce letošního listopadu. Královéhradecký kraj odhaduje nutné další výdaje ve výši cca 15 milionů korun.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů