Sobota, 20. dubna 2024

Plameny vyšlehly nad dalšími odpady

Plameny vyšlehly nad dalšími odpady

Druhou velkou skládku na Českobudějovicku ohrozil požár. S jeho likvidací pomáhali i dobrovolní hasiči.

Růžov - "Zasahovali jednotky profesionálních hasičů z Českých Budějovic a z Trhových Svinů a dobrovolní hasiči z Borovan," vypočetl včera Jan Bárta, operační důstojník Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje. Operační důstojník tak komentoval nasazení techniky k likvidaci požáru růžovské skládky.

"Sváží se sem odpad z Českobudějovicka, zejména z Borovan, Ledenic a Trhových Svinů," uvedl ke skládce, jejíž kapacita činí 1,5 milionu, Jiří Pražák ředitel společnosti Růžov, a. s. Podle Pražáka došlo ke samovznícení směsného komunálního odpadu. "Povrchové zahoření bylo malého rozsahu. Nahlásili jsme je na příslušné orgány státní správy a požár byl obratem zlikvidován," uvedl ředitel společnosti, v níž mají podíl města Borovany a Ledenice a svozová firma Marius Pedersen.

Požár vznikl v neděli a při jeho hašení nasadili profesionálové z HZS i osvětlovací vůz Steyr. "Končilo se tam v úterý, kdy se ještě kontrolovalo požářiště," vysvětlil operační důstojník českobudějovického střediska HZS.

Na skládce za poslední rok žádný případ samovznícení odpadu nezaznamenali a podle vedení společnosti bylo povrchové zahoření tak malé, že ani nebylo požádáno o měření úniku škodlivin.

S tím však nesouhlasí ekologové. "Obecně nám vadí to, že není k dispozici mobilní laboratoř České inspekce životního prostředí, která by v podobných případech škodliviny měřila," upozornil Edvard Sequens ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla. Veřejnost by prý měla být při každém požáru skládky o úniku škodlivin informována. "Budeme se snažit zapůsobit na provozovatele, aby měření bylo do budoucna zajištěno," dodal Sequens.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů