Čtvrtek, 28. března 2024

Dětmarovická elektrárna chce spalovat kaly z ostravských lagun

Dětmarovická elektrárna chce spalovat kaly z ostravských lagun

Kaly z ostravských lagun zřejmě skončí v elektrárně v Dětmarovicích na Karvinsku. ČEZ připravuje zkoušku, při které odpady smíchá s uhlím a v tepelné elektrárně spálí. Na postup energetického závodu dohlížejí hygienici.
  
Dětmarovičtí jsou na elektrárnu, kterou mají za humny, zvyklí. Ženy, které si dnes přišly nakoupit do místních potravin, ale o novém projektu nevědí vůbec nic. Že budou žít v horším životním prostředí, se ale neobávají. "Jsou tam prý nějaké chrániče, co to zadržují," říká jedna z nich.

Starosta Dětmarovic Lumír Mžik o pokusu ČEZu ví. Jak sám říká, vyčkává na výsledky. Pak bude podle něj obec hájit své zájmy. "Bude se provádět zkouška, zda toto palivo projde kotlem a zda bude něco unikat do ovzduší nebo do popela. Máme dvě možnosti. Buď budeme protestovat proti něčemu, o čem nevíme vůbec nic, nebo počkáme na výsledky testu. Naše stanovisko je takové, že počkáme," dodává starosta.

Podle mluvčí severomoravské části ČEZu Alice Lutišanové je právě tepelná elektrárna na Karvinsku na podobné zkoušky nejlépe vybavená. Nepopírá ale, že její provoz už teď zpřísňuje celá řada pravidel.

"Byly zpracovány nové bezpečnostní předpisy. Veškeré kroky jsou schváleny Krajským úřadem a Krajskou hygienickou stanicí, která průběžně monitoruje průběh veškerých zkoušek," upřesnila mluvčí.

V Dětmarovicích se zatím zkouší jen technologické procesy výroby nového paliva z uhlí a kalů. Pokud se vše podaří a dojde i na pokusné spalování, nebude to dříve než po novém roce.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů