Středa, 24. dubna 2024

V Berouně rekultivovali černou skládku za 13 milionů korun

V Berouně rekultivovali černou skládku za 13 milionů korun

Kladno - V Berouně dokončili rekultivaci černé skládky v městské části Zdejcina. Městský rozpočet se na téměř třináctimilionové investici podílel 1,9 milionu korun. Na stavbu, která začala letos v srpnu, získalo město dotaci téměř 1,3 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí, dalších 9,5 milionu korun činil příspěvek z Evropského fondu pro regionální rozvoj. ČTK to dnes oznámila mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová.

"Díky uzavření tělesa skládky, která leží uvnitř Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, se budou minimalizovat dopady staré ekologické zátěže na životní prostředí," řekla. Součástí rekultivace bylo začlenění skládky do okolní krajiny včetně výsadby stromů a výsevu několika druhů travin.

Černou skládku zjistili na pozemcích ve vlastnictví města, které v té době mělo v užívání Zemědělské družstvo Beroun a Myslivecká společnost Drábov, v dubnu 1995 pracovníci odboru životního prostředí berounské radnice. Město podalo trestní oznámení na neznámého pachatele s cílem zjistit prostřednictvím policie případného pachatele, ale bezúspěšně. Aby se zamezilo dalšímu rozrůstání černé skládky, byl pozemek oplocen a instalovány cedule se zákazem skládkování pod pokutou do 50 000 korun. Na základě doporučení ministerstva životního prostředí město také nechalo zřídit vrt, z něhož byly pravidelně monitorovány podzemní vody.

Poblíž Berouna se nyní nachází ještě bývalá skládka komunálního odpadu na Lištici. Tu od jejího vzniku v 60. letech bezmála 30 let využívalo nejen město Beroun, ale také okolní obce a podniky. Byla to největší skládka v berounském okrese, o jejíž rekultivaci nebylo podle berounského místostarosty Tomáše Havla zatím rozhodnuto vzhledem dosud nevyjasněným majetkoprávním vztahům. "Skládka je upravena a jsou monitorovány spodní průsaky," uvedl místostarosta.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů