Pátek, 19. dubna 2024

Ovzduší kazí kouř z odpadů

Ovzduší kazí kouř z odpadů

Znojemsko - Plastové láhve a staré pneumatiky nejenže dobře hoří, ale jsou zadarmo. Po zdražení elektřiny i plynu se stále častěji stávají oblíbeným palivem v domácnostech. " Nevím, čím lidi topí, ale kouř z komínů zamořuje celé okolí. Když spalují dřevo nebo uhlí, tak je dým ještě snesitelný. Při zatápění spalují odpad, to se kvůli kouři nedá ani vyjít ven," kritizoval jeden z obyvatel Moravského Krumlova.
Lidé si ale na své sousedy moc nestěžují, i když by mohli. Podle zákona o ovzduší se totiž v kamnech nebo kotlích mohou spalovat jen paliva, ne odpady. Na radnice a obecní úřady na Znojemsku jen občas někdo anonymně zavolá, že z komína rodinného domu vystupuje mrak černého kouře.
" Dostat se do domu a zjistit, co tam spalují, je velmi těžké. Když přijdeme s městskými strážníky na kontrolu, je už všechno v pořádku. Viníkům nejprve domluvíme, většinou si dají říct," sdělil inspektor odboru životního prostředí moravskokrumlovské radnice Stanislav Krška.

Ve Vranově klid

Kupodivu si nestěžují lidé z Vranova nad Dyjí, kteří bydlí v hlubokém údolí řeky Dyje. " Ten, kdo topí plynem, respektuje, že třeba soused má doma kotel na tuhá paliva," vyjádřil se František Texl, který byl ještě nedávno starostou této obce. Nejvíc na očích jsou firmy a podniky uprostřed měst. Páry, které do vzduchu vypouští komíny moravskokrumlovského Vertexu, jedovaté nejsou, ale obtěžují zápachem a dráždí dýchací ústrojí. " Firma nainstaluje sběrné zařízení, které zachytí tyto odpadní látky," řekl Krška.
Ve Znojmě každou zimu obtěžuje dýmající komín obchodního domu Dyje uprostřed města. " Při kontrole jsme nezjistili, že firma spaluje odpad. Od letošní zimy má tento obchodní dům přejít na vytápění plynem," sdělil pracovník znojemské radnice.

Kominíci vědí své

Města i obce mohou dokonce podle zákona zakázat topení i méně kvalitními palivy, jako třeba lignitem nebo uhelnými kaly, které obsahují větší množství škodlivé síry.
Že lidé na Znojemsku se stále více vracejí k topení uhlím, dřevem a také vším možným, zaznamenali i kominíci. " Přibývá nám práce, komíny na tuhá paliva vymetáme čtyřikrát ročně, na plyn jen dvakrát do roka," uvedl kominický mistr Milan Stejskal ze Znojma. Dodal, že kdo topí plasty, neušetří, protože při jejich spalování vznikají dehtovité látky, které vážně poškozují šamotovou vyzdívku komína.
" Stejně si někdo nedá říct, a spálí všechno, co mu přijde doma nebo ve firmě pod ruce," myslí si Vlasta Svobodová z Bezkova.

JITKA MITYSKOVÁ
Zdroj: Znojemský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů