Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pracovníky třídičky odpadu zaměstnávají nezodpovědní lidé

Pracovníky třídičky odpadu zaměstnávají nezodpovědní lidé

Lidé v některých obcích polského příhraničí špatně třídí komunální odpad. Problémy tak způsobují velkokapacitnímu závodu na zpracování plastů a papíru v Třinci-Oldřichovicích. Na jeho pásech se totiž mezi pet lahvemi čím dál častěji objevuje nebezpečný biologický materiál. Jde například o uhynulé psy nebo kočky.

Třinecká třídička zpracuje denně tuny papíru a plastů. Poslední dobou se ovšem na jejich pásech objevují také uhynulá zvířata. Zatímco dříve šlo jen o ojedinělé případy, teď se mezi použitými pet lahvemi nacházejí i několikrát týdně mrtvé kočky, psi či králíci.

Vedoucí provozu Lukáš Pezda říká, že kontejnery s nebezpečným odpadem pocházejí většinou z příhraničních obcí jako třeba Jablunkova nebo Vendryně. "Je to překvapující. Spíše bych počítal, že se to objeví z města, kde lidé nemají kam s tím. Bylo to spíše z těch okrajových částí," dodává.

Jen na jedné směně je u pásu až deset třídiček. Místo toho, aby jim lidé práci ulehčovali správným separováním plastů a papíru, jejich snažení jim ještě více znesnadňují.

Na nezodpovědné domácnosti si chtějí posvítit i třinečtí strážníci. Ředitel Městské policie v Třinci Josef Kužma sice přiznává, že při nesprávném třídění odpadu ještě nikoho nepřistihli, pokud by se tak ale stalo, čeká provinilce postih.

"Kdybychom to viděli, určitě bychom zakročili a sjednali nápravu. Samozřejmě, že bychom i s tou mršinou udělali pořádek, ale s tím občanem by asi taky nebylo moc dobře. Pravděpodobně bychom věc postoupili na správní úřad," říká policista.

Až tisíc korun pokuty si vyslouží každý, kdo vhodí do popelnice s plasty nebo papírem uhynulé zvíře. Při větším znečištění se hříšník může dostat i před soud.

Autor: Jana Bohušová

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů