Čtvrtek, 18. dubna 2024

Policie bude vyšetřovat likvidaci elektroodpadů

Policie bude vyšetřovat likvidaci elektroodpadů

Systém nakládání s elektroodpady, který v ČR funguje od 13. srpna 2005, čelí dalšímu útoku. Právo už upozornilo, že skupiny poslanců a senátorů podaly k Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na zrušení vyhlášky ministerstva životního prostředí (MŽP), která nastavuje konkrétní parametry jeho fungování. Padlo už i trestní oznámení.

8.12. 2006 08:37

Policejní protikorupční službě je v uplynulých dnech předala Českomoravská elektrotechnická asociace (ElA). Oznámení je namířeno proti některým krokům MŽP. Asociace podezřívá ministerstvo ze zvýhodňování určitých firem, které v oblasti likvidace elektroodpadu působí.

Zatímco poslanci a senátoři napadají princip, kdy MŽP vybralo pro nakládání s každou skupinou elektroodpadu (tvořeného domácími spotřebiči uvedenými na trh před 13 .8. 2005 - pozn. red.) jeden takzvaný kolektivní systém založený výrobci, dovozci a prodejci nových přístrojů, trestní oznámení směřuje proti údajnému porušení uplatnění základního kritéria tohoto výběru - podílu na českém trhu.

Ministerstvo mělo porušit vlastní pravidla

Podle Pavla Priora, vicepresidenta ElA, byl při tomto rozdělování trhu poškozen kolektivní systém Retela. Zbylo na něj jen oprávnění vztahující se na elektroodpad z domácností zařazený do skupiny 9, kterou tvoří přístroje pro monitorování a kontrolu. Retelu založila právě ElA.

"Jen prvních šest členů Retely ze skupiny číslo šest má takřka osmdesátiprocentní podíl na českém trhu s elektrickými a elektronickými nástroji, které jsou do této skupiny klasifikovány," vypočítává Prior, "při celkovém počtu více jak 900 členů ze všech deseti skupin," dodává. Retelu však MŽP financováním nakládání s tímto odpadem (správou financí vybraných na tuto činnost) nepověřilo. Místo ní vybralo kolektivní systém Elektrowin, který kromě nástrojů dostal na starost velké i malé domácí spotřebiče.

"Když ministerstvo na opakovanou žádost Retely letos zveřejnilo údaje o podílech na trhu, které dodaly jednotlivé kolektivní systémy, vyplynuly z nich možné manipulace," řekl Právu Prior.

Odmítají nařčení

Mluvčí MŽP Karolína Šůlová obvinění z nekalých praktik odmítá "Naše ministerstvo je přesvědčeno, že postupovalo v souladu se zákonem," řekla Šůlová ČTK.

Proti tvrzením ElA se ohrazuje i sdružení CECED CZ, česká pobočka sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů. Trestní oznámení je podle prohlášení, které CECED zaslal Právu, zřejmě vyvrcholením již rok trvajících útoků a pokusů o diskreditaci poctivých výrobců, ale i postupu odpovědných státních orgánů. Členové CECED stáli u zrodu kolektivního systému Elektrowin, který mělo podle Retely MŽP zvýhodnit.

Elektrowin na svých internetových stránkách mimo jiné upozorňuje, že výrobci sdružení v kolektivním systému Retela, s. r. o. sice přispívají na zpětný odběr a recyklaci historických elektrozařízení všech skupin, ale právě jen do systému Retela, který k vybírání těchto finančních prostředků ve většině případů není oprávněn.

Prior konstatuje, že členové Retely byli ministerstvem životního prostředí opakovaně vyzváni, aby se zaregistrovali u oprávněných kolektivních systémů, a za nesplnění tohoto požadavku některým vyměřila Česká inspekce životního prostředí vysoké pokuty.

EU: i více systémů pro stejný odpad

V Česku je nyní zapsáno šest kolektivních systémů - Elektrowin, Asekol, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Pro každou ze skupin elektroodpadu vybralo ministerstvo jen jeden z nich. To považují kritici jeho postupu za narušování konkurenčního prostředí. Ministerstvo argumentuje, že ve většině států EU funguje systém právě takto, Prior má naopak po ruce seznam zemí, kde si jednotlivé kolektivní systémy navzájem konkurují. Například v Rakousku podle něj působí ve stejných kategoriích elektroodpadů 4 kolektivní systémy, které spolupracují prostřednictvím zúčtovacího centra.

Jak snížit poplatky

Při nákupu nového spotřebiče dnes každý platíme určitou částku, která by měla v budoucnu posloužit k likvidaci vyřazovaných zařízení. Příspěvek je nejvyšší u lednic a dalších chladicích přístrojů (cca 420 Kč) a nejnižší u pil, sekaček a dalšího elektrického nářadí (cca 10 Kč).

"Konkurence by tyto částky mohla snížit," tvrdí Prior. Argumentuje tím, že kolektivní systém Retela provádí každé čtvrtletí vyúčtování a stanovuje svým členům příspěvky na další období podle aktuálních výdajů na nakládání s elektroodpady.

Faktické snížení recyklačních poplatků od příštího roku ale tento týden ohlásil kolektivní systém Elektrowin, který dostal na starost například právě zmíněné lednice a o němž je Retela přesvědčena, že jej ministerstvo zvýhodnilo.

Prior ovšem nabízí ještě další představu o možnosti stanovení skutečně objektivních částek. Ta spočívá v obchodování s elektroodpady prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno zřízené ze zákona o komoditních burzách. Jedním z dohodců této burzy je i akciová společnost Prospeksa, kde je Pavel Prior místopředsedou představenstva.

Burza je oprávněna k burzovnímu obchodování se širokou škálou komodit ze všech průmyslových odvětví, včetně náhradních dílů. Má také licenci na obchodování s odpady a druhotnými surovinami.

Petr Kotek
Zdroj: http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů