Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pardubický kraj je v třídění odpadu nad českým průměrem

Pardubický kraj je v třídění odpadu nad českým průměrem

Pardubice - V Pardubickém kraji třídí domácí odpady 76 procent obyvatel, což je lepší výsledek než celostátní průměr. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění a postojů obyvatel regionu, který je součástí projektu zaměřeného na třídění odpadů a jeho následné využití v regionu. ČTK tom informovala mluvčí kraje Kateřina Nohavová.

Mezi jednotlivými okresy jsou v třídění odpadu poměrně velké rozdíly. "Na Chrudimsku odpad třídí 92 procent obyvatel, oproti tomu na Orlickoústecku pouze 68 procent občanů," uvedla Nohavová. Průměr kraje je vyšší než údaj pro celou republiku. "Vloni v Česku třídilo aktivně odpad 67 procent obyvatel," řekla ČTK Kateřina Šarounová, mluvčí společnosti Eko-kom, která zajišťuje zákonem stanovené plnění povinností zpětného odběru a využití odpadu z obalů.

Pardubický kraj chce sběr a třídění odpadů a jeho následné využití ještě zvýšit. Již druhým rokem organizuje kampaň kampaň na podporu separace odpadů a podporuje v této činnosti obce. "Zřejmě nejdůležitější část projektu z pohledu obcí je nákup nádob na separovaný odpad a jejich bezplatné přidělování. Mezi 77 obcí a měst Pardubického kraje jsme v letošním roce rozdělili celkem 247 nádob," uvedl Richard Červenka z Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. Kromě toho se v Pardubickém kraji uskutečnila čtyři školení na téma Zpětný odběr elektrozařízení, která byla určena pro zástupce obcí, měst a provozovatelů sběrných dvorů.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů