Pátek, 29. března 2024

Pro intenzivnější třídění odpadu

Pro intenzivnější třídění odpadu

PARDUBICE - Intenzifikace odděleného sběru a zajištění využití komunálních odpadů, včetně jejich obalové složky, na území Pardubického kraje - to je název projektu zaměřeného na třídění odpadů a jeho následné využití v uvedeném kraji.

Krajský projekt je financován autorizovanou společností EKO-KOM, a.s., a Pardubickým krajem. Koordinací projektu je pověřena Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje. V současné době probíhá v kraji mediální kampaň na podporu separace odpadů. Ta navazuje na podobnou akci konanou v loňském roce a je realizována prostřednictvím webových stránek, na nich probíhajících internetových soutěží v oblasti třídění odpadů, reklamních polepů, inzerce a podlahové grafiky, ale také prostřednictvím spolupráce s Ekocentrem Paleta a školami.

Zřejmě nejdůležitější část projektu z pohledu obcí je nákup nádob na separovaný odpad a jejich bezplatné přidělování. Mezi 77 obcí a měst Pardubického kraje jsme v letošním roce rozdělili celkem 247 nádob. Tyto nádoby byly hrazeny z prostředků projektu, jehož celkový rozpočet je v roce 2006 ve výši zhruba 4,7 milionu korun, řekl Richard Červenka z Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje.

Kromě již zmíněných součástí projektu se také uskutečnila čtyři školení na téma Zpětný odběr elektrozařízení, které bylo určeno právě pro zástupce obcí, měst a zástupců provozovatelů sběrných dvorů. V rámci projektu byl zpracováván i průzkum veřejného mínění a postojů obyvatel Pardubického kraje k třídění odpadů. Z něj vyplývá, že 76 procent občanů kraje odpady třídí, přičemž na Chrudimsku odpad třídí 92 procent obyvatel, oproti tomu na Orlickoústecku pouze 68 procent občanů.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů